tanya02Az idén nyolcszázötvennyolcmillió forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a Tanyafejlesztési Programot, amelyre csütörtöktől lehet pályázni – jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán szerdán közzétett videóban.

A tanya a magyar nemzeti örökség része, ezért megőrzését a tárca kiemelten kezeli – szögezte le az agrárminiszter, aki szerint a tanyasi életforma reneszánszát éli, hiszen a tanyán lakók 55 százaléka már nem ott született, hanem a városból költözött ki. A sajátos társadalom-földrajzi, építészeti, nyelvi, és néprajzi formához az agrártárca külön forrásokat is hozzárendelt.

A Tanyafejlesztési Program 2011-es indítása óta összesen 2761 pályázat részesült támogatásban, több mint 11,2 milliárd forint összegben. A kezdeményezés egyik alapvető célkitűzése a tanyákon élők életszínvonalának javítása, illetve az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése. A tanyák nem csupán lakóhelyül szolgálnak, hiszen a speciális létforma szerves részét képezi a gazdálkodás, ezért kiemelten fontos a termelési lehetőségek megújítása is.

A miniszter szerint a koronavírus-járvány a vásárlási szokásokat is átalakította, középpontba kerültek a hazai, tanyasi termékeket előállító gazdaságok. A helyi termékek így felértékelődtek.

A minisztérium fontosnak tartotta a megváltozott körülményekhez igazodva felülvizsgálni a programot annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt tudjon fektetni a vidéki népesség megélhetésének biztosítására, az önfoglalkoztatás megteremtésére. Az idei pályázat ezért a tanyán élők életszínvonalának javítására, a tanyai gazdálkodás megmentésére, a gazdálkodási feltételek megerősítésére és az új tanyagazdaságok indítására irányul – a tájékoztatás szerint.

A pályázatok szerkesztésére a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes felületén 2021. február 18-án nyolc órától, míg véglegesítésükre, egyúttal benyújtásukra 2021. február 25. nyolc órától 2021. március 4-ig vagy forráskimerülésig lesz lehetőség. A megítélhető támogatás maximális összege pályázónként legfeljebb hárommillió forint.

Hirdetés