magyar falu logoA települési önkormányzatok és az egyházközségek mellett civil szervezetek is benyújthatják pályázataikat a Magyar falu program különböző kiírásaira. Idén létrehozták a Falusi civil alapot a kistelepüléseken élők életkörülményeinek javítására.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár beszélt erről a Békés megyei Csabacsűdön, a helyi fejlesztések átadásán. Az esemény után az MTI-nek elmondta, hogy az idén elindított Falusi civil alapban négy tevékenységi körre: ingatlanfejlesztésre, gépjárműbeszerzésre, kis értékű eszközfejlesztésre, illetve rendezvények megszervezésére nyújthatók be pályázatok. Erre a kiírásra augusztus 7-ig van lehetőségük pályázni a falusi civil szervezeteknek.

A kabinet döntése értelmében a faluprogram pályázati rendszere 40 milliárd forint többletforrással egészül ki, erre az összegre várhatóan a következő hetekben írják majd ki a pályázatokat – közölte Gyopáros Alpár. A falusi fejlesztéseket, a mellékúthálózat rekonstrukcióját és a falusi csok alprogramját is magában foglaló Magyar falu program teljes keretösszege tavaly 150 milliárd forint volt, idén elérte a 200 milliárd, jövőre pedig átlépheti a 250 milliárd forintot. Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy a kormány a pályázati forrásokkal szeretne lehetőséget teremteni a vidéki települések fejlesztésére és élhetőbbé tételére.

Molnár József, az 1744 lelkes Csabacsűd polgármestere az eseményen elmondta, hogy a faluprogram kiírási keretében 36,7 millió forintot nyert el a település. Négy nyertes pályázat révén az orvosi rendelő rekonstrukciójára csaknem 20 millió forintot, a művelődési ház felújítására több mint 12 millió forintot, a közösségi terek és az óvoda udvarának fejlesztésére pedig 4,2 millió forintot fordíthattak.

Hirdetés