gyoparos alpar02A Magyar falu program eddig elbírált tizenhárom pályázatán 61,5 milliárd forintnyi támogatás kerül a falvakhoz – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

A tizenhárom pályázati kiírásban csaknem 4400, elsősorban önkormányzati és egyházközségi pályázó nyert 61,5 milliárd forint értékben támogatást. A nyertes pályázók listáját kedden délután tették közzé a kormany.hu oldalon. A legsikeresebb pályázatokat évről évre megismétlik, továbbá minden évben vannak újdonságok a pályázati kiírásokban – mondta Gyopáros Alpár.

Évek óta a legnépszerűbb kiírás a kommunális eszközök beszerzését célzó pályázat: olyan eszközöket, gépeket vásárolhatnak az önkormányzatok, amelyekkel fenntarthatják a jó településképet. A gazdaság folyamatosan erősödik, alacsony a munkanélküliségi ráta, ezért „kis túlzással egyes falvakban teljesen elfogytak a közfoglalkoztatottak, akik segítettek a jó településkép fenntartásában” – mondta.

Az út-, utca-, kerékpárút-felújításhoz kapcsolódva idéntől csapadékvíz-elvezető árkok kialakítására, fejlesztésére is lehetett pályázni, továbbá külső közösségi terek kialakítására és fejlesztésére.

Gyopáros Alpár szerint a Magyar falu program a vidékfejlesztés zászlóhajójává vált, ennek számszerűsíthető eredményei is vannak. Ezek között említette, hogy „demográfiai áttörést sikerült elérni a falvakban”. Beszélt arról is, hogy 2019 óta 27 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, ezekre több mint 300 milliárd forintot adtak.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Magyar falu program komplex fejlesztési rendszere a speciális otthonteremtési támogatást, a falusi csokot, közlekedésfejlesztési támogatásokat, út- és mellékúthálózat-felújítási programokat és kisboltfejlesztési támogatásokat is tartalmaz. „A Magyar falu programot folytatjuk, mert hiszünk a falvakban” – mondta. További pályázati eredményeket húsvét után hirdetnek ki.

Hirdetés