magyar falu logoA munkáját jól végző tanyagondnok a falu lelke, amit az is bizonyít, hogy Magyarországon mintegy kétezer település tart fenn tanya- vagy falugondnoki szolgálatot – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

Gyopáros Alpár Böhönyén (Somogy) a Magyar falu program pályázati támogatásának köszönhetően 30 millió forintból kialakított szolgálati lakás és 14 millió forintból vett tanyagondnoki kisbusz átadásán mondta ezt. Az aprófalvakban és egyebek mellett települések külterületein élők szolgáltatásokhoz jutását segítő falu- és tanyagondnoki szolgálat igazi hungarikum, és a kormány partner a működtetésében – folytatta.

A falugondnoki szolgálatokhoz korábban csak a 600 lakosnál kisebb települések kaphattak állami támogatást, de ez változott a Magyar falu program beindulásával, és a támogatás mértéke a korábbi több mint kétszeresére nőtt. Sok településen sokat futott, elöregedett járművekkel végezték a szolgáltatást, mostanra 1200 helység kapott új buszt.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a falvakban élők életminőségének javításában. Ennek a törekvésnek a szolgálatok fenntartása mellett része a piaci szereplők, a helyi kis- és közepes vállalkozások támogatása, a kisboltok, közszolgáltatások fejlesztése, az útfelújítások és az otthonteremtési támogatás is. Somogy vármegyében 2019 óta 50 milliárd forintnyi fejlesztés történt a Magyar falu program keretében.

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény eredményeként több tízezer faluban élő fiatal döntött úgy, hogy helyben marad és vállal gyermeket, vagy visszaköltözik a kistelepülésre, ahonnan származik – tette hozzá.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy még nem értek a munka végére. A falvak nagy részében sikerült megállítani a népességszám rohamos csökkenését, de nem mindenhol, ezért mindent meg kell tenni, hogy a falvak fejlesztésére a lehető legtöbb forrás mozgósítható legyen.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint a Magyar falu program mint vidékfejlesztési forma, nem pusztán pénzosztás, hanem filozófia: azt közvetíti, hogy a vidéki értékek méltók a megőrzésre és fejlesztésre, s a helyben élők döntik el, mindez miként történjen.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat eddig mintegy 90 millió forintot, a helyben szolgálatot ellátó egyházak 35 millió forintot nyertek el a Magyar falu program pályázatain, a támogatásokból részben megújult a hivatal épülete és játszótér is épült. A több mint egy évtizede üresen álló egykori óvódaépületből és konyhából kialakított szolgálati lakás még várja lakóját, aki lehet orvos, pedagógus, s mások mellett védőnő is. Böhönye jövőbeni fejlesztési tervei között utak és járdák felújítása szerepel, ennek forrását ugyancsak a Magyar falu programtól remélik.

Hirdetés