magyar falu logoJövőre is több tízmilliárd forint áll majd rendelkezésre a Magyar falu programra, új elemként elindul a kiskereskedelmi szolgáltatások fejlesztési támogatása. Polgármesterek kérdezték a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Szegeden, a II. Csongrád-Csanád megyei polgármesteri szakmai fórumon tartott előadásában jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár, hogy napokon belül elindul a falusi tanyagondnoki szolgálatok buszvásárlását támogató program, augusztusig lehet pályázni az orvosi szolgálati lakás vásárlási támogatásra azokon a településeken, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, és idén többletforrást adtak a teljes útrekonstrukciót támogató programokra. Jövőre új elemként a kisboltok megmentését és megnyitását is támogatják.

A Magyar falu program népszerű volt tavaly – mondta a kormánybiztos –, az ötezernél kevesebb lakosú települések 97 százaléka benyújtott már legalább egy pályázatot. A múlt évben 16 célterületet jelöltek meg, és csaknem 60 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki. Orvosieszköz-fejlesztésre és az óvodai infrastruktúra-fejlesztés támogatására öt-öt milliárd forintot fordítottak. Útfelújításra csaknem 9 milliárdot költöttek, több száz kilométernyi négy számjegyű útszakaszt újítottak fel.

Csongrád-Csanád megyét tekintve: 140 kérelmet támogattak megközelítőleg 1,5 milliárd forinttal. Az útalapprogram révén a megyében 25 kilométernyi utat újítottak meg teljesen; további 19 kilométeren útrekonstrukciós, aszfaltborítást javító munkálatokat végeztek.

Május végéig több mint tízezer család 54 milliárd forint értékben igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megye aprófalvas településeiről. Nem igazolódtak be azok az aggodalmak, melyek szerint főleg a budapesti agglomeráció és a Balaton-felvidéki települések lakosai élnek majd ezzel – jegyezte meg Gyopáros Alpár.

A fórumon felszólaló polgármesterek felvetéseire, kérdéseire válaszolva elmondta, támogathatónak véli, hogy orvosi eszközbeszerzés helyett szociális fejlesztési pályázatot írjanak ki a jövőben. Az 5100 lakosú Domaszék polgármesterének kérdése arra vonatkozott, hogy ők miért nem lehetnek kistelepülés, erre az volt a felelet, hogy „valahol meg kell húzni a határt”. A Modern városok program kiterjesztését a kormánybiztos nem tartja valószínűnek; de az uniós támogatású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain szerinte a következő ciklusban is indulhatnak ekkora népességű települések, és nem tartja kizártnak az egyedi támogatásokat sem.

Hirdetés