gyoparos alpar02A kormány idén is meghirdeti a Magyar falu programban a Falusi Civil Alap pályázatait – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár Kétsopronyban.

A falusi közösségek életének meghatározói, „motorjai” elsősorban a civil szerveződések – mondta a kormánybiztos. Ezek a szerveződések döntő többségükben valamiféle tematikus feladatot látnak el. Példaként említette a polgárőröket, az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, a sportegyesületeket és a nyugdíjasklubokat.

A kormány, amikor a Magyar falu programot meghirdette, fontos céljának tekintette, hogy a civil szervezeteket is támogassa – mondta gyopáros Alpár. Ezáltal az elmúlt három évben a kistelepüléseken több mint 20 milliárd forint értékben, hozzávetőlegesen hatezer nyertes pályázati támogatást hirdettek ki csak a civil szervezetek számára.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: Kétsoprony (Békés vm.) nemcsak vendégszerető, hanem vendégmarasztaló település is. A falusi csoknak és a Magyar falu programnak köszönhetően folyamatosan fejlődik a település, ezidáig már 23 különböző projektre kapott támogatást.

Völgyi Sándor László, Kétsoprony polgármestere (független) elmondta, hogy négy év alatt több mint 100 millió forintot nyert el a település a Magyar falu programban, és sok olyan elképzelést valósítottak meg, amely a közösség hasznára vált.

Hirdetés