miniszterelnokseg logoA kistelepülési terveket segíti a kormány félmilliárad forint keretösszegű pályázattal. A településtervezés és településfejlesztés terén eddig nem volt ilyen szintű támogatásra példa, hiszen az önkormányzatok a jogszabályban meghatározott feladataikat központi támogatás nélkül végezték.

Az év végéig 500 millió forint pályázati támogatást nyújt a kormány a kistelepüléseknek a településtervek elkészítéséhez, ezáltal hozzájárul a tervezett infrastrukturális, turisztikai beruházások felgyorsításához és az önkormányzatok adminisztrációs terheinek csökkentéséhez – tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.

Már elérhető a félmilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keret, amelyre az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak települési terveik elkészítéséhez 500 ezertől hárommillió forinti terjedő összegben. A kormány 2022-ben és 2023-ban további 1,5-1,5 milliárd forint támogatást különít el erre a célra, ezzel is segítve a kistelepülési önkormányzatok munkáját – áll a közleményben. A pályázat jól kiegészíti a Magyar falu program összetett rendszerét, amelynek minden egyes eleme a kistelepülések megerősödését, fejlődését, valamint a mindennapokban rájuk háruló terhek csökkentését célozza.

A pályázat a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar falu program koordinálásával valósul meg. A felhívás, valamint további információk a pályázatról elérhetők a Lechner Tudásközpont weboldalán. A pályázatok beérkezésének határideje november 19.

Hirdetés