178 milliárd forintra pályázhat 42 város: családbarát és helyi gazdaságösztönző fejlesztésekre. A kormány által előfinanszírozott forrásokra a 2021-2027-es Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a vármegyei önkormányzatok által kijelölt városok pályázhatnak – olvasható a Területfejlesztési Miniszter közleményében.


A 42 település gyermeknevelést, közoktatást és egészségügyet érintő fejlesztésre pályázhat, többek között a bölcsődei, óvodai és gyermekjóléti ellátás, az egészségügyi alapellátás, a járóbeteg szakellátás, valamint a sürgősségi ellátás területén.

A „Fenntartható humán infrastruktúra” pályázatból eszközbeszerzés és korszerűsítés is támogatható. További cél a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő- oktatóintézmények és a pedagógiai szakszolgálatok fejlesztése. 

A felhívás 86,3 milliárd forintról szól.

A „Fenntartható versenyképes városfejlesztés” pályázat ugyanerre a 42 településre vonatkozik, célja a gazdaságfejlesztés, a foglalkoztatásbővítés, a turisztika erősítése, valamint a munkavállalók mobilitását támogató térségi közlekedés fejlesztése.

Az önkormányzati cégek a kül- és belterületi állami utak felújítására, ipari parkok és turizmus fejlesztésre pályázhatnak 92 milliárd forint értékben. A TOP Plusz 2000 milliárd forintos forrásából a kormány eddig 1000 milliárd forint pályázati felhívást hirdetett meg a költségvetés terhére az uniós forrás megérkezéséig.

A felhívás mellékletében felsorolt 42 város: Baja, Balassagyarmat, Békéscsaba MJV és térsége (Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós), Bonyhád, Debrecen MJV, Dombóvár, Dunaújváros MJV, Eger MJV, Érd, Esztergom, Gárdony, Gyöngyös, Győr MJV,  Gyula és térsége (Elek, Kétegyháza, Lőkösháza), Hatvan, Hódmezővásárhely MJV, Kaposvár MJV, Kecskemét MJV, Keszthely, Komló, Lenti, Makó, Miskolc MJV, Mohács, Mór, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa MJV, Nyíregyháza MJV, Paks, Pápa, Pécs MJV, Salgótarján MJV, Sopron MJV, Szeged MJV, Szekszárd MJV, Székesfehérvár MJV, Szentes, Szolnok MJV és térsége (Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek, Nagykörű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szászberek, Tiszajenő, Tiszavárkony, Tószeg, Vezseny, Zagyvarékas), Szombathely MJV, Tatabánya, Veszprém MJV, Zalaegerszeg MJV.

Hirdetés