mariapocsAz elmúlt három évben ezerháromszáz, a történelmi egyházak kezelésében lévő közösségi teret épített vagy újított fel Magyarország kistelepülésein a kormány – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kormánybiztos Máriapócson.

Gyopáros Alpár kormánybiztos Máriapócson (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye), a Magyar falu program keretében megújult görögkatolikus közösségi ház átadásán beszélt arról, hogy a program segítségével több mint hétszáz egyházi fenntartású temető újult meg, további ötszáz kistelepülésen pedig a közösségi terekhez kapcsolódóan eszközbeszerzések valósultak meg, illetve az ezekben megtartott közösségi programok lebonyolítását végzők bértámogatását finanszírozták.

„Azért fogjuk kiemelten támogatni továbbra is a görögkatolikusságot ebben a munkában – mondta a szónok –, mert tagadhatatlan, hogy ez a közösség élen jár a falvak pasztorációjában.” Gyopáros Alpár szerint ezért hála jár nekik, munkájukban pedig számíthatnak a kormány segítségére a jövőben.

A politikus emlékeztette közönségét arra, hogy a Magyar falu program megindítása demográfiai fordulatot hozott a kistelepüléseken, megállítva az évtizedek óta zajló népességszám-csökkenést. A három és fél éve futó program segítségével 2500, korábban csökkenő lélekszámú kistelepülésből 1200-ban megállt, illetve növekedett a lélekszám.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) elmondta, hogy a nyírbátori központú választókerületben a program ideje alatt háromszáz pályázatot nyilvánítottak nyertesnek, ezek révén több mint 3,5 milliárd forint értékű beruházás érkezett a térségbe. Több mint húsz település kapott fejlesztési lehetőséget a Magyar falu programban, nincs olyan falu, ahol ne lenne legalább egy sikeres pályázat. Az összes pályázat hatodát egyházak nyújtották be és mintegy 550 millió forint érkezett egyházi szervezetekhez temetőfelújításra, közösségi terek építésére, felújítására, valamint közösségi foglalkoztatásra.

A Szent Anna névre keresztelt máriapócsi görögkatolikus közösségi házat Kocsis Fülöp metropolita, Szocska Ábel és Orosz Atanáz megyéspüspökök áldották meg és szentelték fel. A beruházásról szólva Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke az MTI-nek elmondta, hogy az egyházi tulajdonban lévő ingatlan a Magyar falu program mintegy 40 millió forint értékű támogatásával újulhatott meg. A 120 négyzetméter alapterületű, korábban rossz állapotú épületben teljes külső és belső rekonstrukció történt, a közösségi teret a helyiek és a Máriapócsra látogató zarándokok egyaránt használhatják.

Hirdetés