A JV Europe Zrt. vecsési székhelye felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számít, ami a vecsési önkormányzat honlapján található biztonsági jelentésből is kiderül.


Nemrég adták át a Gyál és Vecsés közötti területen található CTPark logisztikai központot, ahol nem akkumulátorgyártás zajlik, viszont az akkumulátorok előállításához szükséges veszélyes alapanyagokat raktározzák, majd szállítják az üzemekbe.

A vecsési önkormányzat honlapjára felkerült biztonsági jelentés szerint bár a városban nem gyártanak akkumulátort, a JV Europe Zrt. vecsési székhelye mégis felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számít. Abban ugyanis az akkumulátorgyártáshoz szükséges alapanyagokat tárolnak: a lítiumion-akkumulátor gyártásához szükséges veszélyes és nem veszélyes alapanyagokat.

Az előírások szerint a veszélyes anyagokból csak meghatározott mennyiséget lehet egy helyen tárolni, a gyártáshoz azonban minden alapanyagnak rendelkezésre kell állnia, ezért van szükség a gyártóbázison kívüli raktározásra.

A város polgármestere, Szlahó Csaba azt állítja, a JV Europe-nál csak raktározás folyik egyetlen helyen, és ez nem jelent közvetlen veszélyt a lakosságra. Szerinte az akkumulátorgyártási alapanyagot nem bontják ki, csak tárolják, így azok veszélyt nem jelentenek, és egyébként is, a raktározásnál a szállítás veszélyesebb, mert mondjuk egy balesetnél sokkal nagyobb lehet az anyagkiszabadulás kockázata, mint a raktározásnál.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk – írja a telex.hu:

  • Az első részben a gazdasági oldalt mutattuk be;
  • a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak;
  • a harmadik részben a magyar akkugyárakat körülvevő intézményi környezetet és a társadalmi ellenállás lehetőségeit mutattuk be;
  • a negyedik pedig arról szólt, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtötték össze.

(Telex.hu)

(Képünk illusztráció)

Hirdetés