Hatvanmillió euróból gyárat alapít Kaposváron a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó Jiecang Linear Motion Technology Co. Ltd. A projektet bemutató sajtótájékoztatón a cég vezetői elmondták, hogy az üzem a tervek a jövő év végéig meg is kezdi tevékenységét – egyidejűleg ez lesz a kínai cég európai logisztikai központja is.


Szun Hunkuang, a magyarországi projekt vezetője elmondta, hogy a beruházást két ütemben valósítják meg. Éves szinten 80 millió eurós árbevételt terveznek, több mint 200 munkahelyet teremtve.

Elmondta azt is, hogy a beruházó vállalatot 2000-ben alapították, és 2018-tól tőzsdei szereplő. Fő profilja a lineáris mozgatást elősegítő termékek fejlesztése, gyártása és értékesítése. A cég termékei okos irodai és egészségügyi ápolási berendezésekhez, házakhoz, ipari automatizációhoz nyújtanak lineáris mozgatóerőt. Tájékoztatása szerint a Jiecang Linear Motion tavaly 450 millió eurós árbevételt ért el.

Hu Zsencsang, a Jiecang Linear Motion elnöke arról beszélt, hogy az európai piacban óriási növekedési potenciált látnak, és miután Magyarország a kontinens közpén helyezkedik el, jó közlekedési lehetőségekkel, itt alapítanak gyárat az Egyesült Államok és Malajzia után.

Elmondta még, hogy cége tiszteli a helyi kultúrát, szabályokat, és sokat fektet környezetvédelmi fejlesztésekbe, ami miatt már elismerésben részesült az amerikai és a maláj kormány részéről is. Az elnök köszönetet mondott Kaposvár és a cégének székhelye, Hszincsang város polgármesterének is az új projekt támogatásáért.

Hszincsang polgármestere, Vang Csicsou arról számolt be, hogy városa költségvetésének négy százalékát fordítják fejlesztésre, kutatásra, és nagy hangsúlyt fektetnek az iparosításra is. Több mint 16 tőzsdén szereplő vállalat működik a településükön. Egyik „legjelesebb” közöttük a több mint háromezer alkalmazott foglalkoztató Jiecang Linear Motion, amely az új magyar gyárában évente ötszázezer okos irodai mozgatórendszert és százötvenezer egészségügyi mozgatási rendszert tervez gyártani. „A projekt fontos szerepet kap a két város kapcsolatának mélyítésében” – ígérte.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere ünnepnek nevezte a város gyarapodását szolgáló új beruházást. Emlékeztetett arra, hogy településének egyik fontos célkitűzése, hogy dolgozhasson mindenki, aki akar, és kapjon annyi fizetést, amennyiből jól meg tud élni. Ezért indították el a 21. század újraiparosítási programját, két fő ágazatot, az élelmiszer-gazdaságot és a gépipart kiemelve. Elmondta, hogy a város 170 hektáron elterülő Északi Ipari Parkjának „első fecskéje” lesz a kínai cég tíz hektáron elterülő új beruházása. Minden segítséget meg fognak kapni, hogy a következő év vége felé már a szalagot vághassák át – ígérte.

Kaposvár első embere kitért arra, hogy a 420 ezer lakosú Hszincsang Kína legdinamikusabban fejlődő térségének városa, amelynek polgármesterével megállapodtak, hogy a két település között szoros együttműködés indul gazdasági és egyéb téren is. Szita Károly köszönetet mondott a magyar kormánynak is, hogy támogatja a kínai beruházást.

Hirdetés