Megemelt keretösszeggel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram, idén több mint 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre.


A jó hírt a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila jelentette be. A 300 millió forinttal megemelt keretösszegű ösztöndíjprogram alapvetően a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak nyújt támogatást a tanuláshoz.

A kormány álláspontja szerint a felzárkózás lényege, hogy a tehetséget, a képességet, az aktivitást támogassuk és ne a passzivitást – mondta az államtitkár. Közölte, hogy a 2023/2024-es tanévre vonatkozó ösztöndíjpályázatokat hétfőn hirdették meg, és a pályázatok benyújtására egy hónap áll rendelkezésre.

Az ösztöndíjprogramnak négy célja van, ezért az négy alprogramra tagolódik, és így a gyerekeket, a fiatalokat a továbbtanulásban, a szakmaszerzésben, az érettségi, valamint a diploma megszerzésében segíti. Jelenleg körülbelül 10 ezer diák vesz részt a programban.

A programba való bekerülés feltétele alapvetően rászorultsági alapú, az ösztöndíj összegét viszont a teljesítmény határozza meg. Kategóriák szerint havonta 9 és 20 ezer forint között van az ösztöndíjak összege, kivéve a diplomaszerzést segítő ösztöndíjat, amelynél félévente 250 ezer forint.

Fülöp Attila kiemelte, a programban résztvevő tanulók és hallgatók mellett fontos szerep jut még a mentoroknak is, pályázatukat szintén várják.

A program részletei megtalálhatók a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján, a tef.gov.hu oldalon.

Hirdetés