Pedig mintegy 30 ezer lakójával már most is zsúfolt a fél évszázad alatt duplájára duzzadt lélekszámú kisváros. Szentendre polgármestere szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha a kormány rendelete szerint beindulhatnak az építkezések a város határában húzódó zöld pufferzónában.


kormány tavaly karácsonykor rendeletet fogadott el a tanyákra vonatkozó építési szabályok lazításáról, átszabta a városok, falvak határain kívüli mezőgazdasági területekre vonatkozó építési szabályokat, és ezzel tanya fedőnéven zöld utat adott annak, hogy hatalmas alapterületű lakóépületek, kisebb kastélyok vagy akár amerikai stílusú ranch házak jelenjenek meg a magyar vidék földbirtokain – fogalmazott korábban a 24.hu.

A módosítás legfontosabb eleme, hogy az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) az egész országra kiterjesztették a lehetőséget, hogy a földtulajdonosok tanyát létesítsenek ingatlanaikon, amivel a korábbiaknál sokkal nagyobb beépítési lehetőséget nyújtott nekik.

Szentendre  polgármestere, Fülöp Zsolt már akkor jelezte, hogy a Duna-parti kisváros környékén is súlyos következményekkel járhat a jogszabály-módosítás. A városvezető szerint, aki egyúttal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) agglomerációs tagozatának elnöke, a rendeletmódosítással feljogosították a nagy földterülettel rendelkező ingatlantulajdonosokat arra, hogy figyelmen kívül hagyják a helyi építési szabályokat, ezért a belterületi határ és az erdőterületek közötti jelentős mezőgazdasági területeken is beépítési hullám indulhat.

Tízszeres beépíthetőség

Most a Szentendre és vidéke című helyi nyomtatott újságban arról lehet olvasni, hogy a város környékén a beépíthetőség a tízszeresére, 30 százalékra nőtt a korábbi 3 százalékról, és ezzel a változással az építész szakma és az önkormányzatok csak a rendelet márciusi hatályba lépése után szembesültek. 

Fülöp Zsolt polgármester szerint Szentendrén katasztrofális következményekkel járhat a rendelet, mert a város körül eltűnhet a zöld pufferzóna, a házak pedig egészen a Pilisi Parkerdő határáig terjeszkedhetnek. 

A város határában több mint ezer, egészen pontosan 1177 külterületi mezőgazdasági besorolású ingatlan található, amelyeken a rendelet értelmében megindulhatna az építkezés. A tulajdonosok egy része már érdeklődött is az önkormányzatnál a lehetőségekről.

Újabb betelepülők áradata várható 

Ha az érintett ingatlanoknak csak a felén épülne lakóingatlan, a változások nyomán akkor is több ezer új lakossal és gépjárművel gyarapodna a már így is túlzsúfolt település. 

A MÖSZ a rendelet visszavonását követeli, Szentendre pedig változtatási tilalmat vezetett be a mezőgazdasági területekre, illetve elindította az ilyen besorolású ingatlanok építési szabályzatának felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy szigorúbb szabályokat alkosson.

(economx.hu)

Hirdetés