A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.


Nagy Márton bejelentette, hogy az új ágazati támogatási program három fő elemből áll. Az első elem a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése, melyre 13 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Ez az MTÜ és a szolgáltatók javaslata alapján történik.

A második elem a Tourinform irodák korszerűsítése, melyre 1 milliárd forintot fordítanak majd. A harmadik elem a kávéházi cigányzene megőrzését szolgáló Muzsikáló Magyarország 2024 Program, melyre szintén 1 milliárd forintot fordítanak majd.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a turizmus stratégiai ágazat, melynek kulcsfontosságú a szerepe a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásban. Emiatt a versenyképesség fejlesztése támogatási programokat igényel – tette hozzá a miniszter.

A KSH legfrissebb adatközlései szerint 2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezzel folytatódott az idegenforgalom tavaly nyár végén indult élénkülése.

Hirdetés