Országos hatókörű szervezetet hoztak létre azok a civil egyesületek és csoportok, amelyek eddig különböző településeken tiltakoztak a hazai akkumulátorgyárak környezet- és egészségveszélyeztető működése ellen.


 A résztvevők szerint a kormány kizárólag a gyártókkal – főként távol-keleti cégekkel – tárgyal az akkumulátor-iparág felfuttatásáról, miközben az érintett településen élőket, a helyi civil szervezeteket és önkormányzatokat teljesen kizárja a döntéshozatalból és az egyeztetésekből. A civilek szerint viszont a növekvő számú, ráadásul szabálytalanul működő akkus üzemek komoly kockázatot, sőt fenyegetést jelentenek Magyarország minden lakosa számára. 

Tizenegy hazai civil szervezet tagjai döntöttek úgy, hogy országos szövetségbe tömörülve kívánnak fellépni a magyar kormány túlzónak és veszélyesnek ítélt akkumulátoripari tervei ellen. A szövetség létrehozását október 26-án, egy demonstráció keretében jelentették be. A dátum nem véletlen: akkor zajlott ugyanis az a szakmai konferencia, melyen kizárólag a kormány és az akkumulátorgyártó cégek képviselői vettek részt. 

A cikk folytatódik

Hirdetés