Ha nem tud egy önkormányzat mit kezdeni az adósságával, akkor a hitelezők eljárást indíthatnának, a településhez kirendelt költségvetési biztos pedig a helyi vagyont is értékesíthetné, ha megvalósul a Belügyminisztérium javaslata.


Még szigorúbb kontroll alá kerülhetnek az önkormányzatok a Belügyminisztérium egy törvénymódosító javaslata szerint – írta a Népszava. A hitelezők adósságrendezési eljárást indíthatnának az önkormányzatokkal szemben, a tartozásaikkal nem bíró települések mellé pedig költségvetési biztost rendelhetnének ki, aki a helyi vagyont is értékesíthetné, ha átmegy így a javaslat.

A lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke így foglalta össze a lényeget: az önkormányzatok most is csak kormányzati engedéllyel juthatnak hitelhez, most viszont pontosítanák, hogy mit tehet meg a hitelező, és mi az önkormányzati biztos feladata. Mint mondta, olyan lenne ez a szabályozás, mintha az önkormányzat egy cég volna; a pénzügyi gondnok felméri, milyen vagyonelemek vannak, amelyek alkalmasak lehetnek az adósság törlesztésére vagy visszafizetésére.

Schmidt Jenő úgy számol: most csak néhány önkormányzat van ekkora bajban, jövőre viszont 30-40 település is lehet, amely mellé pénzügyi gondnokot kell kinevezni, akkora volt a drágulás, és annyira alulfinanszírozottak az önkormányzatok.

(HVG.hu)

Hirdetés