Az MVM Zrt., az állami energiakereskedő kötbért kér a szegedi önkormányzattól, mivel az intézményei a tavalyi évben kevesebb gázt fogyasztottak, mint amennyit előre lekötöttek. 


Az MVM állami energiakereskedő az állapította meg, hogy a 2022. október 1. és 2023. október 1. közötti időszakban  –  azaz a „gázévben” – kevesebb gázt fogyasztottak az önkormányzati intézmények, mint amennyit előre lekötöttek, ezért kötbér terhelheti ezeket az intézményeket. A Szegedi Nemzeti Színház esetében közel 11 millió forint, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. esetében pedig közel 27 millió forint összegű kötbérről van szó. Az intézmények január 3-ig kaptak határidőt a fizetésre és január 2-ig lehetett volna reklamálni, de a Szeged.hu portál szerint az MVM levélben értesítette az intézményeket erről az ügyről. Több önkormányzati intézmény, például a Kövér Béla Bábszínház, a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Vadaspark is érintett, de hogy nekik mekkora összeget kell befizetni, azt nem lehet tudni – számolt be a Telex.

Az egész ügy meglehetősen zavaros és furcsa: a kötbérről szóló számla, amelyet a Szeged Tv hírműsorában mutattak be, nem részletezte a lekötött, elfogyasztott vagy el nem fogyasztott gáz vagy hőmennyiségeket, valamint az egységárat sem. Emellett a hiányos dokumentumokat nem az önkormányzathoz, hanem az intézményekhez küldték ki, ami vitatható, mivel az MVM Zrt. korábban nem a város intézményeivel állapodott meg egyenként, hanem az önkormányzattal kötött egy keretszerződést az energiavásárlásról. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztást a teljes intézményhálózatra kell összesítve kiszámolni – írja az önkormányzat lapja, a Szeged.hu. 

Az év első két hónapjában szinte mindegyik intézmény és cég Szegeden zárva volt az energiatakarékossági intézkedések érdekében, amelynek következtében a gáz, energia- és áramfogyasztásuk is csökkent. A kormány 25 százalékos energiamegtakarítási céljának eléréséért vették a fűtést minimálisra, ennek hatására csökkent a gázfogyasztás. 

Úgy tűnik, hogy a takarékosság csak kevés hasznot hozott. A kormány által előírt energiatakarékossággal kapcsolatos intézkedések másfajta veszteségeket is okoztak, például a hideg nézőtér miatt nem lehetett előadást tartani a színházakban, valamint az alig fűtött múzeumokba sem engedhették be a látogatókat. Emiatt a zárolt időszak alatt nem lehetett jegyeket eladni a közönségnek, ami jelentős bevételkiesést okozott. A Szegedi Nemzeti Színház csak tavaly év elején 19 millió forintos bevételkiesést szenvedett el az elmaradt előadások miatt, és még hozzájön az 11 millió forintos gázkötbér – írja a lap. 

Hirdetés