Nyolcszoros víz- és csatornaszámláról kapott előzetes tájékoztatást egy kis önkormányzat, ami valósággal sokkolta az érintetteket. Nem is tudják, hirtelenjében hogyan gazdálkodják ki mindezt már a következő hónaptól, pedig kénytelenek lesznek, miután a cégek mellett az általános áremelés érinti az önkormányzatokat is. Mivel számos épületet kezelnek művelődési házaktól óvodákon át orvosi rendelőkig, a probléma kifejezetten súlyos lehet. Akadnak, akik már aggódnak, mások megvárnák az első számlák érkezését.


A G7 szerdán számolt be arról, hogy az évtizednyi rezsicsökkentés után a víziközmű-hálózat katasztrofális állapotban van, a betáplált ivóvíznek átlagosan több mint húsz százaléka elfolyik a csőtörések miatt. Egyes helyeken az ötven százalékot is eléri a veszteség. A G7 szerint a harmincnyolc éves víziközműcég jelenleg a csőd szélén áll, a végső ütést pedig az energiaárak emelkedése jelentette. A kormány így a rezsicsökkentést már csak a lakossági fogyasztók számára tartja fenn januártól, a cégeknek és az önkormányzatoknak, állami intézményeknek így súlyos áremelkedéssel kell szembenézniük. A G7 a cégek terheiről írt elsősorban, miközben az önkormányzatok is hamarosan szembesüljenek kell a drasztikus drágulással. 

– Az eddigi számlák sokszorosával kell nekünk, önkormányzatoknak is számolnunk, minthogy nem lakossági felhasználóként vagyunk számon tartva –fejtette ki megkeresésünkre a Települési Önkormányzatok Országos szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő. Hozzátette, hogy egyelőre nincs mivel számolniuk, megvárják az első számlák érkezését. A víznél általában előleg- vagy részszámlák vannak, negyedévente pedig érkezik a végszámla. De február elején már mindenki megkapja majd az első olyan számlát, amelyben az új alapdíjak benne lesznek. Schmidt szerint kijózanítólag fog hatni ez sokak számára.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés