Egy 2014-es kormányrendeletre hivatkozott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amikor arról kérdeztük, minek alapján döntöttek arról, hogy mely településen osztják ki az uniós milliárdokból vásárolt élelmiszercsomagokat. 

A közadatigénylésben megkapott táblázatok szerint a hivatkozott járásokban pont a szegényebb településekre nem jutott csomag. Csongrád megyét vizsgálva az látszik, hogy a hátrányos helyzetű települések felén semmit sem kaptak, a helyi családsegítők pedig nem szólhattak bele abba, hogy ki is a rászoruló.


„Kaptunk egy listát, hogy kinek kell csomagot adni. Levélben értesítettük őket és a csomagosztás napjára jöttek a teherautóhoz. Ez általában zökkenőmentesen történt, de volt olyan eset, hogy valaki nem ment el a csomagért, ezt a csomagot visszaküldték” – idézte fel a legutóbbi, augusztusi csomagosztást az egyik Csongrád-Csanád vármegyei kistelepülés névtelenséget kérő családsegítője. Őt azért kerestük meg, hogy megtudjuk, kik és hogyan kaptak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) európai uniós támogatásból vásárolt élelmiszercsomagjaiból.

Az Átlátszó összeállítását itt olvashatják.

Hirdetés