A Belügyminisztérium nagyon kemény kontroll alá vonná az eladósodott magyar településeket: egy most megjelent tervezet szerint szigorú adósságrendezési eljárást indíthatnak majd a hitelezők az önkormányzatokkal szemben, a kormány pedig költségvetési biztost nevezhet ki a helyi vezetők fölé.


Az adósságrendezés része lehet az önkormányzati vagyon értékesítése is. Annyi könnyítés van, hogy a bajba jutott önkormányzatok maguk is elindíthatják az eljárást, ha nehéz helyzetbe kerültek egy adósuk miatt.

A Belügyminisztérium erős kontroll alá fogná az eladósodott magyar városokat, településeket. A most társadalmi egyeztetésre kiadott tervezet legfontosabb pontjai közé tartozik az adósságrendezési eljárást kezdeményezők körének bővítése. Ezentúl nemcsak a helyi önkormányzat hitelezője, hanem maga az önkormányzat is kezdeményezheti az eljárást, ha lejárt tartozásai meghaladják a törvény által meghatározott összeget vagy mértéket.

Viszont a Magyar Államkincstár a helyi önkormányzat nettó finanszírozásból adódó tartozásával összefüggésben nem minősülne hitelezőnek, az ilyen tartozás megfizetése az államháztartásról szóló törvény rendelkezései szerint történik majd.

A cikk folytatódik, itt olvasható tovább

Hirdetés