Nagy sikerrel zárult a klímaalkalmazkodást és vízgyűjtő szintű önkormányzati együttműködést ösztönző vízgyűjtő pályázati program.


Az éghajlatváltozás hatására egyre kiszámíthatatlanabbá és gyakoribbá váló extrém időjárási események számos kihívás elé állítják az önkormányzatokat, a szakértőket, a földhasználókat és a lakosságot egyaránt. A klímaváltozással szembeni kitettségünk negatív hatásainak mérsékléséért tudatos, célzott megelőzéssel és alkalmazkodással sokat tehetünk. Ez különösen fontos az olyan környezeti kihívások – például villámárvizek, belvizek, aszályok – esetében, amelyek a közigazgatási határokon átívelően, közösen, integrált megoldásokkal kezelhetőek.

Ez a szemléletmód hívta életre a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium koordinálásában megvalósuló „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” elnevezésű LIFE LOGOS 4 WATERS (LIFE20 CCA/HU/001604) projekt keretében – a Klímabarát Települések Szövetsége által – meghirdetett vízgyűjtő pályázati programot.

A pályázati program azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az azonos vízgyűjtő területen elhelyezkedő, szomszédos vagy egymáshoz közel fekvő települések együttműködését, valamint ezáltal támogassa az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás és a tájléptékű vízmegtartás ügyét Magyarország vízvesztő pozíciójának mérséklése érdekében.

A pályázó önkormányzati konzorciumok a saját kisvízgyűjtő területükön jelentkező közös vízgazdálkodási problémájuk részletes bemutatásával pályázhattak, a konzorciumoknak összesen 195 települési és öt vármegyei önkormányzat volt a tagja. Területi lefedettségüket tekintve az ország járásainak mintegy 30 százalékáról érkeztek be pályázatok.

A projekt keretében felállított szakmai szervezetekből álló bíráló bizottság öt nyertes konzorciumi pályázatot választott ki. A nyertes pályázók átfogó szakértői támogatásban részesülnek a program keretében.

A pályázati program ünnepélyes díjátadó rendezvényét 2024. február 28-án rendezték meg a Klímabarát Települések Szövetsége és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Önkormányzati Koordinációs Irodájának szervezésében. Az ünnepélyes díjátadón dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár és Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke adta át az elismeréseket a nyertes konzorciumok képviselőinek.

(KTM)

Hirdetés