A Pannónia Ösztöndíjprogramban nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ akármelyik egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók.


Ezt a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Varga-Bajusz Veronika közölte az M1 műsorában. Azt is elmondta, hogy igyekeztek kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit. Például: nem csak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők. Ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár 1-2 hónapos mobilitásra is. A tanulmányok szerves részéve tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van: ha külföldi egyetemre megy egy hallgató, a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.

A Pannónia Ösztöndíjprogramban tízmilliárd forint áll rendelkezésre, ebből közel 8000 diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege nagyságrendileg 350-500 ezer forint lesz havonta, amelyet megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető.

Varga-Bajusz Veronika jelezte, hogy a modellváltó egyetemeknek januárig lehetett pályázniuk, a Tempus Közalapítvány pedig másfél hete döntött a felosztásról. Időközben az egyetemek kiírták a belső pályázataikat, a nyertesek szeptembertől már utazhatnak a világ vezető egyetemeire a bilaterális kapcsolatok révén.

A kormány célja, hogy 2030-ra megduplázzák a nemzetközi programokban részt vevők számát – mondta a helyettes államtitkár –, a jelenlegi tízezerről húszezerre. Megjegyezte, hogy azután is szeretnék megtartani a Pannónia Ösztöndíjprogramot, ha majd sikerül megállapodni az Erasmus Program folytatásáról, hiszen a két program kiegészíti egymást.

Hirdetés