Az év végéig mintegy húszezer álláskereső vehet részt egy felnőttképzést kínáló országos programban.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Hankó Balázs számolt be erről a projekt Hajdú-Bihar vármegyei indításának alkalmából pénteken Hajdúnánáson.

A debreceni és a berettyóújfalui szakképzési centrumok koordinálásában megvalósuló vármegyei programrészben tizennyolc helyszínen, 57 képzési csoportban, 643 álláskereső intenzív képzése kezdődik el, ők néhány hónap alatt részszakmát és szakmát szerezhetnek, vagy szakképesítést kaphatnak.

A programot azért indították el, hogy szakmát adjanak minden dolgozni akarónak, olyat, amelyben rögtön elhelyezkedhet, mert van iránta munkaerőpiaci kereslet – közölte a megnyitó eseményen az államtitkár. A résztvevők számára a képzéseket száz százalékban támogatják.

Az elsősorban munkaerőpiaci fókuszú felnőttképzési program lebonyolításában a vármegyei kormányhivatal mellett a szakképzési centrumok vesznek részt, de partnerek még az egyetemek, más felnőttképzési intézmények, illetve a kereskedelmi és iparkamara is.

A programban a kormányhivatal elsőként az álláskeresők preferenciáit vizsgálja meg, segít összhangba hozni a munkaerőpiaci keresletet az álláskeresői kínálattal, majd erre épül rá a szakképzési centrumok által lebonyolított képzés.

A vármegyében már el is kezdődtek az első képzések – mondta el Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója –, Derecskén például tíz álláskereső számára indítottak el betegkísérő-képzést.

Hirdetés