A közigazgatásban dolgozók szervezik az ország hétköznapjait, működtetik az országot, ez nagy felelősség – mondta Lázár János a II. Kormányzati állásbörze és szakmai napon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.


Ehhez a pályához szükséges a szolgálat iránti alázat, személyes elkötelezettség, elhivatottság – mondta az építési és közlekedési miniszter –, meg kell érteni, hogy ez szolgáltatás, az adófizetőknek joguk van jó minőségű közszolgáltatáshoz, ahhoz, hogy felkészült emberek intézzék az ügyeiket. Mindig az ügyfél az első, mindig az ügyfélnek van igaza, úgy kell bánni vele, hogy elégedetten távozzon – tette hozzá. Kiemelte: nincs gazdasági növekedés gyönge közigazgatás mellett. Jó szakemberek kellenek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek elitképzőként kell működnie.

Lázár János úgy látja, az, hogy 2010 óta voltak olyan évek, amikor a nettó bérnövekedés meghaladta a tíz százalékot, összefüggött azzal, hogy átszervezték a közigazgatást, „professzionális országmenedzsment jött létre”, és ez segített növelni az ország versenyképességét. De a közigazgatásban nemcsak a pénzért dolgoznak, hisznek abban, hogy előre tudják vinni az országot, azt a várost, járást, vármegyét, ahol tevékenykednek. A jó közigazgatási dolgozók „nemcsak szakmájuk kiváló művelői, de képesek megérteni, mi miért történik, mi a magyarok célja a világban, ehhez milyen eszközökre van szükség, hogy jól élhető ország legyen Magyarország.” Ehhez a szakmához tehetség, tudás, és tapasztalat is kell, a közigazgatásban a „grádicsokat” végig kell járni.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szintén a szolgálat fontosságát emelte ki. A közigazgatásban „az a dolgunk, hogy jobbá és szebbé tegyük az emberek mindennapi életét”, és „őrizzük a parazsat, az identitást, ami a magyar nemzet egységét adja” – mondta az államtitkár. A kormányzat legfelsőbb döntéshozói szintjén is a szolgálat a meghatározó – folytatta –, így minden válság ellenére biztosítani tudják, hogy a magyar állam a magyar embereket, a nemzet egészét szolgálja.

Latorcai Csaba kijelentette, a közigazgatásban a munkát „nem lehet napi nyolc órában letudni”, nem lehet „letenni”, amikor lejár a hivatalos munkaidő. Ez teljes személyiséget kívánó hivatás, de viszonylagos stabilitást nyújt a mai korban is – állította az államtitkár, jelezve, hogy nagyon sok elhelyezkedési lehetőséget kínálnak a végzetteknek.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, az NKE „hidat képez az elmélet és a gyakorlat között”, a hallgatók olyan ismereteket szerezhetnek, amelyekkel helyt tudnak állni a hétköznapok „kihíváshalmazában”. Az elmúlt években bebizonyosodott a közigazgatás minden szintjének „ellenálló képessége”, jól vizsgázott a „stresszteszten” a stabillá tett rendszer, hiszen képes volt a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági megpróbáltatások idején, majd a háború és a szankciós politika által okozott kihívásoknak is megfelelni, ezekhez úgy adaptálódni, hogy a magyar érdeknek megfelelő döntések szülessenek – jelentette ki az államtitkár. Mindebben szerinte fontos szerepe volt az NKE által képzett utánpótlásnak.

A közigazgatásban valójában decentralizáció folyik – magyarázta Kovács Zoltán –, a kormányhivatalok, járási hivatalok közelebb vitték az állampolgárokhoz az ügyintézést a szolgáltató állam érdekében. Nemzetközi összevetésben is mértékadó rendszer jött létre, modern közigazgatási struktúra, amely hatékonyabbá tette a magyar államot és a kapcsolattartást az állampolgárokkal. A digitális állampolgárság a XXI. század kihívásainak megfelelően újabb minőséget hoz majd létre – mondta. Nem a gyorsaság az egyetlen szempont, éppen ilyen fontos a megbízhatóság, az adatbiztonság is, és ez komoly kihívást jelent, de két év alatt elvégzik a munkát. Az utánpótlásnak igazodnia kell ehhez, komoly digitális kompetenciákkal rendelkező szakemberek kellenek, akik helyt tudnak állni a megváltozott környezetben.

Varga Réka, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja az állásbörze céljáról beszélt, arról, hogy a hallgatók közvetlen benyomásokat szerezhessenek a közigazgatási szféráról, „találkozzon a kereslet és a kínálat”. Az egyetem naprakész, talpraesett munkaerőt képez a közigazgatásnak, a hallgatóknak pedig lehetőséget kínál az elhelyezkedésre, amelyet elősegítenek a szakmai gyakorlatok is: a végzettek átlagosan másfél hónap alatt találnak munkát - mondta a dékán.

Hirdetés