A Mathias Corvinus Collegium ingyenes tehetséggondozó programjára még mindig pályázhatnak a középiskolai tanulmányaikat most befejezett diákok.


A magát „a Kárpát-medence legjelentősebb” tehetséggondozó intézményének aposztrofáló MCC hat képzési központban – Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett – várja azokat a fiatalokat, akik egy „szakmailag kiváló, motiváló és összetartó közösséghez” szeretnének csatlakozni. Az MCC fővárosi központjában induló juniorképzésre július 30-ig, míg a regionális központokban indulókra augusztus 10-ig adhatják be jelentkezésüket a leendő hallgatók. Az MCC ingyenes egyetemi programja Európában is egyedülálló, a magyarországi hagyományos felsőoktatást kiegészítő, kiscsoportos, személyre szabott, több tudományágat felölelő képzést ígér.

„Az MCC célja, hogy a fiatalok oktatása ne anyagi helyzetüktől, hanem kizárólag képességeiktől és motiváltságuktól függjön – írják magukról –, továbbá a tehetséges magyar hallgatók külföldi tanulmányaik során elmélyített tudásukat idehaza, az országért és szűkebb környezetükért, felelősségteljesen kamatoztathassák.”

A hallgatókat neves magyar és külföldi vendégoktatók és előadók fejlesztik. Tavaly háromszáz nemzetközileg is jelentős külföldi oktató, kutató fordult meg az MCC-ben, közülük mintegy negyvenen töltöttek itt hosszabb időt, és kapcsolódtak be a diákok képzésébe.

Az MCC Budapest Lectures nevű előadás-sorozata keretében olyan szakmai nagyságokkal lehet találkozni Budapesten és a regionális központokban, mint például Jeffrey Sachs, Mark Khater, James Orr, Kei Hakata, David Starkey, Kevin Roberts vagy Adrian Vermeule. Az MCC megteremti diákjainak a lehetőséget karrierútjuk tudatos építésére, kapcsolataik bővítésére.

Az MCC egyetemi programjára az elmúlt időszakban egyre többen jelentkeztek. A program képzései Kárpát-medence-szerte már huszonnégy helyszínen érhetők el, jelenleg több mint hétezer diák tanul ebben a formában. Céljuk, hogy a következő években harmincöt képzési helyszínen tízezer hallgató vegyen részt az MCC programjaiban. Tavaly mintegy háromszáz MCC-s diáknak nyílt lehetősége arra, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljon, illetve külföldi tanulmányúton vegyen részt.

Az MCC a Kárpát-medence határain átívelő nemzetközi tudásközponthálót hozott létre, amelybe beletartozik egy brüsszeli képzési központ, az együttműködés az ESMT Berlinnel, Németország legmagasabban rangsorolt üzleti fókuszú iskolájával, valamint a többségi tulajdonszerzés a bécsi Modul Egyetemben.

Az intézmény azoknak a hallgatóknak a jelentkezését várja, akik első egyetemi évüket a 2023/2024-es tanév őszi félévében a budapesti, debreceni, győri, miskolci, szegedi és pécsi egyetemek nappali tagozatos hallgatóiként kívánják megkezdeni. A képzések a felvételt nyert tanulók számára térítésmentesek.

Hirdetés