Ez a téma került a fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közös, budapesti oktatóközpontjának szemináriumán.


A hivatal és az OECD közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központja (ROK) május 14-16. között tartotta a nemzetközi képzést, amelyre 16 ország 34 versenyhatósági és közbeszerzési szakembere érkezett Budapestre.

A Közbeszerzési kartellek felderítése című képzésen a résztvevők kiemelten foglalkoztak a közbeszerzési kartellek mint összejátszási formák működésével, a hatékony vizsgálatok elemeivel és azon fő eszközökkel, amelyekkel a versenyhatóságok felvehetik a küzdelmet ezekkel a rendkívül káros versenykorlátozó megállapodásokkal. A résztvevők körbejárták a közbeszerzési szervekkel és hatóságokkal való együttműködés hatékony formáit is.

A GVH és az OECD által működtetett oktatási központ 2005. február 16-án jött létre azzal a céllal, hogy a két intézmény támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén a kelet-, délkelet- és közép-európai államok versenyhatóságai számára versenyjogi képzések és egyéb szakmai programok szervezésével. A világon három hasonló oktatóközpont működik a budapesti mellett, egy Peruban és egy a Koreai Köztársaságban.

A ROK által szervezett szakmai szemináriumok témái a versennyel összefüggő kérdéseket ölelik fel, amelyek során a résztvevők a versenypolitikai és közgazdasági gyakorlatokról és az Európai Bizottság joggyakorlatáról is bővebb ismereteket szerezhetnek. A központ évente több szemináriumot is szervez a képzésekben részesülő úgynevezett kedvezményezett országok szakemberei számára mind Magyarországon, mind külföldi helyszíneken.

A GVH és az OECD idei regionális oktatási programjának következő képzése szeptember 24-26. között Montenegróban lesz a hatékony trösztellenes vizsgálatok témában.

Hirdetés