Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Lázár János építési és közlekedési miniszter törvénye miatt.


Azt szeretnék elérni, hogy azt az államfő másodszorra se írja alá – jelentette be a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt Gémesi György, a szervezet elnöke, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely társelnök, Budapest főpolgármestere, továbbá Wittinghoff Tamás elnökségi tag, Budaörs polgármestere. Az új jogszabály szerint minden olyan beruházás államinak minősül majd, amelyet legalább ötven százalékban a központi költségvetésből vagy európai uniós forrásból finanszíroznak. Fülöp Zsolt, a MÖSZ agglomerációs tagozatának vezetője, Szentendre polgármestere a Magyar Hangnak arról beszélt, hogy az állam a szűkös önkormányzati forrásokra kívánja rátenni a kezét. 

Gémesi György a hétfői sajtótájékoztatón felidézte: Novák Katalin egyszer már természetes normakontrollra küldte a jogszabályt az Alkotmánybírósághoz, a testület meg is állapította a szabályozás alkotmányellenességét. A MÖSZ azt szeretné, ha ezt a törvényt Novák másodszorra sem írná alá, mert szerintük több sebből vérzik. Például minden beruházást, amelyet 50 százalékos állami vagy uniós pénzből valósítanának meg, központi közbeszerzésekből kellene megvalósítani, erre pedig nincs meg a szükséges állami apparátus, technikai felkészültség.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés