Szürkezóna helyett fekete-fehér, tiszta viszonyokat, a köz- és a magánellátás teljes szétválasztását akarja az állam az egészségügyben, ezért államosítja a közfinanszírozott CT- és MR-berendezéseket és azok működtetését – mondta a hvg.hu-nak Takács Péter államtitkár. Az érintett cégek, az orvosi kamara és az egészségügyi szakértők viszont közben attól tartanak, rosszabbul fog működni a rendszer, ha az állam erővel átveszi.


... A CT- és MR-vizsgálatok részbeni államosításának, ha jelen formájában megvalósul, szakértőkkel és érintettekkel való beszélgetések alapján három fő hatása lesz:

  • Kiesnek a rendszerből képalkotó diganosztikai berendezések, ezeknek a pótlása pedig sokba kerülhet az államnak (miközben a költségvetés nem áll jól).
  • Ha sikerül is beszerezni a kieső CT- és MR-gépeket, az azokat kezelő szakorvosok átcsábítása a magánszolgáltatóktól az állami egészségügybe nem lesz egyszerű, mindez a várólisták további hosszabbodásával járhat.
  • A szolgáltatás minősége romolhat, mert az állami szolgáltató nem feltétlenül ugyanazon elvek szerint működik, mint egy profitorientált szervezet.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés