Háztartási méretű napelemek és tárolók együttes telepítését támogató pályázatot hirdetnek meg a jövő év elején 75 milliárd forintos keretösszeggel.


A hírt Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be Budapesten, a Portfolio.hu szakkonferenciáján. A minisztérium célja, hogy a magyar háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni és saját termelésből fedezni a fogyasztásukat – mondta. A bruttó elszámolásba kerülők a beruházáshoz a fejlesztési költségek 65 százalékát fedező, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A napelemek és az akkumulátoros energiatároló rendszerek együttes telepítésével a nappal megtermelt energiát az esti vagy a hajnali időszakban felhasználhatják a családok. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján a legkésőbb 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak.

A hálózatfejlesztési beruházások eredményeképpen jövő január 1-jétől lehetővé válik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldása az ország legnagyobb részén, a hálózat 93 százalékán, az érintett fogyasztók 84 százalékánál – mondta a miniszter. Előadásban beszélt arról is, hogy a 2023-24-es fűtési időszakban is garantált az ellátásbiztonság és a megfizethető energia. A hazai gáztárolók töltöttsége rekord magas, 97 százalékos.

Felidézte, hogy Magyarországon nem volt semmilyen energiafogyasztási korlátozás. Ennek ellenére a fogyasztás jelentősen csökkent, az idei első hat hónapban a földgáz esetében 18,2, az áramnál 8,4 százalékkal, 2022 első hat hónapjához képest.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány fenntartotta a rezsivédelmet, a magyar családok kapják legolcsóbban az áramot és földgázt Európában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a januári felezést követően október 1-től ismét a felére csökkentették az intézmények távhődíját.

Az elmúlt években Magyarországon bővült az ötödik legnagyobb mértékben a napelemes kapacitás az Európai Unión belül, ugyanakkor atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika – hangsúlyozta.

Jelenleg több mint 5200 megawatt (MW) napenergia-kapacitás üzemel az országban, 3200 MW ipari és 2080 MW háztartási méretű, ami összesen két és fél Paksnak megfelelő termelőkapacitás. Idén már több új kapacitás csatlakozott a hálózatra, mint a tavalyi rekordévben összesen. Az energiaügyi tárca 2030-ig 10-12 gigawatt (GW) beépített kapacitás elérésére számít. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások termelése miatti többlet kezelése azonban jelentős fejlesztéseket is szükségessé tesz.

Paks I. jelenleg az ország átlagfogyasztásának egyharmadát adja, üzemidejét az energiaszuverenitás elérése és a növekvő energiaigények kielégítése érdekében meg kell hosszabbítani. A Paks II. beruházás üzembe állása után a két atomerőmű fedezi majd az akkori fogyasztás felét.

Hirdetés