Rákkeltő és mérgező anyagok jutnak a Duna vízébe Óbudán a Greenpeace vizsgálatai szerint – derül ki a környezetvédelmi szervezet közleményéből. A szennyező anyagok a már nem működő Óbudai Gázgyár melletti parton kiszivárgó bűzös, olajos folyadékból kerülnek a folyóba.


Amint a 24.hu korábban megírta, a probléma nem új keletű, a mérgek már évek óta belefolynak a Dunába. Ezt a Greenpeace vizsgálatai már 2018-ban megállapították, az illetékes hatóságok azonban azóta sem tettek semmit a probléma megoldásának érdekében, így a civilszervezet idén ősszel újra felmérte a helyzetet. Az eredmények szerint a rákkeltő benzol több mint 19-szeresen, a szintén rákkeltő arzén ötszörösen, egyes egészségkárosító policiklusos aromás szénhidrogének, illetve naftalinok pedig több száz-, illetve többezerszeresen lépték túl a határértéket.

Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, az állami tulajdonban lévő cég – jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – mégsem hajtotta ezt végre.

A kármentesítés eredeti határideje 2022. december 31., illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lett volna, amelyet a hatóságok többször is módosítottak, végül a kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre pedig 2026. április 30-at határoztak meg.

Az Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. Az egész partot belengő mérgező vegyszerszag, különösen kisvíz idején évtizedek óta jellemzi a területet. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti. Erről hiába van tudomása a hatóságnak évtizedek óta, érdemben mégsem léptek fel a terület megtisztításáért.

„A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője –, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről.”

(24.hu)

Hirdetés