Egyre több Balaton-parti városban teszi fizetőssé a parkolást, ami nem meglepő, mivel évente több tízmillió forintos bevételt tudnak beszedni a települések parkolódíjakból. A bevételt sok város út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására fordítja.


Tavalyi évhez  képest valamivel kevesebb pénz folyt be a balatoni önkormányzatok kasszájába a parkolódíjakból. A legtöbb déli parti településen még mindig ingyenes a várakozás autóval, csak néhány településen kell fizetni a parkolásért, ott is elsősorban a nyári időszakban – írja a Sonline.

Éves szinten 40 millió forintos bevételt hoz Balatonföldvárnak a parkolás, ez a város 1 milliárd forintos működésének 4 százaléka. Tehát nem a befolyt összeg miatt működtetjük a rendszert, hanem a forgalmi rend és a közterületek rendezettsége miatt – mondta Holovits Huba polgármester.

Zamárdiban 2018-ban lett fizetős a parkolás, a rendszert az önkormányzat saját tulajdonú cége üzemelteti, és éves szinten 60–70 millió forintos bevételt hoz. Kedvezményben részesülnek a helyiek és a nyaralók tulajdonosai: a Zamárdiban élőknek háromezer forint az éves bérlet, a nyaralótulajdonosoknak és a balatonendrédieknek pedig ötezer forint.

A siófoki városháza közlése szerint az idei évben januártól augusztusig 264,5 millió forintot szedtek be parkolódíjakból, bérletekből és pótdíjakból. Ez növekedés az előző évhez képest, hiszen 2022-ben 237 millió, 2021-ben pedig 153 millió forint volt a befolyt összeg.

Balatonbogláron augusztusig 72 millió forint bevételt jelentett a költségvetés számára a parkolás, amellyel a rendszer kiépítésének költségei megtérültek, és innentől már csak hasznot termel Balatonboglárnak. Ezt a bevételt a jövőben út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására tervezik fordítani.

(HelloVidék)

Hirdetés