Az Országgyűlés megszavazta az állami beruházásokról szóló, Lázár János által benyújtott, korábbi formájában megsemmisített törvényjavaslatot, melynek értelmében minden jelentős állami vagy EU-s forrást igénybe vevő önkormányzati beruházás állami beruházássá válik.


Az Országgyűlés szerdai ülésén 133 igen, 38 nem és 13 tartózkodás mellett elfogadta az állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot. Korábbi verzióját a parlament már július 4-én megszavazta, ám Novák Katalin köztársasági elnök az Alkotmánybíróságnak továbbította, s az alaptörvény-ellenesnek minősítve megsemmisítette – emlékeztet a Telex. A javaslatot Lázár János építési miniszter terjesztette elő.

A portálra írt véleménycikkében Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár hangsúlyozta: a törvényjavaslat „Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz”.

A törvényjavaslat értelmében minden olyan beruházás állami építési beruházásnak minősül majd, amelynek előkészítése, megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési (azaz hazai állami költségvetési) vagy európai uniós forrásból történik. Ennek értelmében minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást használnak fel, a jogszabálytervezet alapján állami beruházássá válik.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés