A kormányhivatalnak új eljárást kell indítania, és a szakhatóságok állásfoglalását is be kell szereznie.


Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra májusban kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében – közölte a szervezet.

Mint írták, a Győri Törvényszék pénteki ítélete az engedélyt megsemmisítette, és kimondta, hogy annak „kiadásakor az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem.”

A kormányhivatal többek között nem kérte ki a kötelezően megkérdezendő vízjogi kérdésekben illetékes szakhatóság engedélyét sem, „pedig ez a hatóság az egyik, a tó további élete szempontjából alapvető kérdést vizsgálva korábban előírta, hogy a létesítés, üzemeltetés és az esetleges felhagyás során a felszíni és felszín alatti víz káros szennyeződéssel nem veszélyeztethető.”

A kormányhivatalnak tehát új eljárást kell indítania, és az ítélet szerint most a szakhatóságok állásfoglalását is be kell szereznie.

A Fertő tavi beruházás ügyében hosszú ideje tart a pereskedés, az építkezést pedig már 2022 nyarán leállították. Ezt a magyar kormány is hangsúlyozta az UNESCO Világörökség Központnak idén márciusában küldött jelentésében. Azzal nyugtatgatták a nemzetközi szervezetet, hogy folyamatban van az élővilágot és a világörökségi státuszt nem veszélyeztető újratervezés. Ennek megfelelően Lázár János többször is elmondta, hogy sokkal kisebb léptékű terveket készítenek.

A beruházásnak már idén nyáron lejárt az építési engedélye is, de az illetékes minisztérium tavaly decemberben, és aztán idén májusban újabb engedélyt kért és kapott egy még nagyobb terület beépítésére, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. A Greenpeace ezt az engedélyt is megtámadta a bíróságon, ebben a perben született meg tehát most az ítélet.

(HVG.hu)

Hirdetés