A kormány tekintélyes összeget fordított a falvak kulturális és közösségi épületeire.


A Veszprém vármegyei Nemesvámoson járt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár. A település 71 millió forintból megújult közösségi házát megtekintve elmondta: a kormány már mintegy 2500 közösségi tér, kulturális intézmény felújítását támogatta több mint 40 milliárd forintból, és további négymilliárd forintból kétezernél is több helyen eszközbeszerzést finanszíroztak.

Veszprém vármegyében a falvak fejlesztésére már 45 milliárd forintot fordítottak a Magyar falu programból, amelynek támogatásaiból Nemesvámos már több mint 300 millió forintot tudott lehívni – tette még hozzá. Hangsúlyozta, hogy a falvak fejlesztésekor az ott élők életminőségének javítása érdekében elsődleges cél az alapinfrastruktúra javítása, a bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők fejlesztése, orvosi eszközök beszerzése, szolgálati lakások biztosítása.

A kormánybiztos a kulturális közösségi szolgáltatásokat nyújtó helyek – közösségi terek, kultúrházak, faluházak – fejlesztését azért nevezte fontosnak, mert az ezekben működő közösségek összetartása jelenti a falvak egyik versenyelőnyét. Példaként említette a szombaton már 11. alkalommal megrendezett Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált, amelyet a helyi közösségek hoztak létre és rendeznek meg évről évre már hagyományosan.

Ovádi Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: „a kormány proaktívan és innovatívan támogatja a falvakat”. Nemesvámos fejlődését méltatva azt mondta: a község iránytű tud lenni más településeknek is.

Sövényházi Balázs (független), Nemesvámos polgármestere ismertette: az 1938-ban épült, helyi védettség alatt álló közösségi ház három ütemben, összesen 71 millió forintos támogatással újult meg. Az épületben tíz civil szervezet működik, és a közeli általános iskolának is juttatnak plusz tantermeket a diákok számának növekedése miatt.

Hirdetés