Az Integritás Hatóság közzétette első két, lezárt vizsgálatának összefoglalóját, az egyik projektnél a még ki nem fizetett 800 millió forintos pályázati forrás visszatartását javasolta.


Egy május eleji bejelentés alapján vizsgálta az Integritás Hatóság a Somogy vármegyei babócsai általános iskolai infrastrukturális fejlesztését. A Kaposvári Tankerületi Központ felügyelete alatt álló intézmény európai uniós és hazai forrásokból 2019 és 2022 között több részletben 1,822 milliárd forint támogatást nyert el, ebből egymilliárd forintot már ki is fizettek, de a beruházás az Integritás Hatóság vizsgálatának lezárásáig nem valósult meg. A közlemény szerint az intézmény 700 millió forinttal nem számolt el, és ebből az összegből mintegy 423 millió forint olyan biztosíték nélküli előleg volt, amelyet olyan szállítóknak utaltak, amelyek azóta felszámolás alá kerültek.

A vizsgálat lefolytatása után azt javasolták, hogy a projektben még nem folyósított, mintegy 800 millió forintot ne fizessék ki. Azt írták: a beruházás meghiúsulása hátrányosan érinti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást, ezért felhívják a Miniszterelnökséget mint érintett irányító hatóságot a szabálytalansági eljárás lefolytatására és arra, hogy legalább 30 naponként adjon tájékoztatást a projektről.

Az Integritás Hatóság a Hajdú-Bihar vármegyei Derecske önkormányzat konfliktuskezelési tréning beszerzési eljárását is vizsgálta. A közlemény szerint nem tettek megállapítást, mivel az uniós Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) keretében megvalósulandó projektet végül nem számolták el. Felhívták azonban a Miniszterelnökség figyelmét, hogy különös gondossággal járjon el, amennyiben a konfliktuskezelési tréningre kifizetési kérelmet nyújtanának be.

Hirdetés