mkksz-logoSztrájkolnak a szociális ágazat dolgozói szerdán, ha addig sikerül a kormánnyal megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról – jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet kész elfogadni a kormány javaslatát a még elégséges szolgáltatásról, így a kormánytól függ, lehetővé teszi vagy megakadályozza a sztrájkot – jelentette be a szociális munka napja alkalmából szervezett konferencia szünetében az MKKSZ elnöke, Boros Péterné. Magyarországon nem egyértelmű a szociális szakma állami elismerése – mondta –, a dolgozók nem kapják meg sem az anyagi, sem az erkölcsi megbecsülést.

Szerdán lesz tíz hónapja annak, hogy „sziszifuszi” munkával küzdenek a kormánnyal az ágazat 12 pontos követelésének teljesítéséért, ez idő alatt megtapasztalhatták, mit ér a magyar sztrájkjog: „A hatalom szándéka szerint – különösen a közalkalmazotti területen – a sztrájkjog a feltétlen engedelmességet és a 130 ezer forintos fizetés melletti koplalás jogát jelenti, ha hagyjuk.”

Bár bírósághoz fordultak, hogy az állapítsa meg a sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatásokat, egyelőre nem született jogerős döntés az ügyben, a másodfokú bíróság új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot.

A beadványukban megjelölt még elégséges szolgáltatás sokkal több lenne, mint a napjainkban ténylegesen biztosított általános szolgáltatás kötelező minimuma – folytatta Boros Péterné –, ugyanis az ágazatban tapasztalható forráshiány szolgáltatáshiányt generált, az alacsony bérek és a méltatlan munkakörülmények miatt tízezren már a munkabeszüntetés mellett döntöttek és felmondtak.

Kedd reggel folytatják a tárgyalást a kormánnyal – ígérte a szakszervezeti elnök –, azt kérik, a munkaadó válaszoljon a követeléseik teljesítésére igennel vagy nemmel, és ha a bérfejlesztésre „igen” a válasz, akkor mértéket és időpontot, valamint miniszterelnöki garanciát is adjon. Ha a kormány ellehetetleníti a szerdai sztrájkot, akkor november 13-a a szociális szakma önbecsülésének napja lesz. Kiemelte, mindent megtesznek azért, hogy a szociális ágazat dolgozói megkapják azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést a kormánytól, amely megilleti őket.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) elnöke beszélt arról, hogy kedden lesz a szociális munka napja. Szomorúnak nevezte, hogy a kormány évek óta nem javítja a szociális ágazatban dolgozók helyzetét, mindössze „szép szavakat” kapnak a szociális munka napján. Sokaknak kell továbbra is két munkahelyen dolgozniuk, sok helyen a kötelező szakmai minimumlétszámot sem tudják garantálni a fenntartók annak érdekében, hogy az ellátottak jogai ne sérüljenek.

A kormány azt követeli elégséges szolgáltatás címén, amit a „rendes, napi munkavégzés keretében” végeznek – mondta Köves Ferenc. „Úgyhogy azt üzenjük a kormánynak, hogy gyakorlatilag az év 365 napján sztrájkol a szociális ágazat, az elégséges szolgáltatásoknak sem tudnak sok esetben megfelelni.” Felszólította a kormányt, hogy becsülje meg azokat, akik a társadalom legelesettebb polgáraival és polgáraiért dolgoznak „arcpirítóan alacsony bérért”, sok esetben emberhez nem méltó körülmények között. Úgy fogalmazott, a legális sztrájk „végtelen történetté kezd válni”, ezért felkészültek arra, hogy ha nem lehet legális eszközökkel sztrájkolni, akkor a szociális szakemberek is élni fognak a „leleményességekkel”. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem támogatnak törvénybe ütköző cselekedeteket, de ha bármely kollégájukat hátrány éri azért, mert a véleményét állampolgárként, szociális szakemberként a kormány tudomására hozta, akkor jogi védelmet biztosítanak számára.

Hirdetés