ajtoA közalkalmazotti jogviszony megszüntetése egybeesett Pápán az önkormányzati intézmények átszervezésével, melynek következtében sokan felálltak a kisváros kulturális életét meghatározó emberek közül. Ami viszont Pápán történt, országos tanmese is lehetne, és kérdéseket vet fel a többi könyvtári, múzeumi vagy művelődésházi dolgozó jövőjéről is.

November elsejétől a kulturális intézményekben dolgozók – a múzeumok, a művelődési házak, színházak, könyvtárak, levéltárak munkatársai – közalkalmazotti jogviszonya munkaviszonnyá alakul. Látszólag egyszerű státuszváltásról van szó, a fizetést innentől kezdve nem a sokszor kárhoztatott közalkalmazotti bértábla szerint kell hogy megszabják. Ám ezzel a változtatással a törvényhozók mintha kinyitották volna egy kukta szelepét: hirtelen kiszabaduló gőzként találnak utat maguknak a feszültségek ott, ahol eddig fedő alatt kavarogtak egyre nagyobb nyomáson a problémák. A gőz pedig, a koronavírus-járvány második hullámának „rásegítésével” akár tömeges felmondásokban, esetenként elbocsátásokban, és intézmények átalakításában csapódik le.

„Két dolog történik most párhuzamosan: az egyik a státuszváltás, a másik a járvány okozta gazdasági válság. Az előbbi elbizonytalanítja a dolgozókat, akik most már kevésbé számíthatnak arra, hogy garantáltan a múzeumból vagy a könyvtárból fognak nyugdíjba menni. Emiatt sok helyen vannak felmondások. Ezzel együtt a fenntartók, az önkormányzatok ki vannak véreztetve, elesnek a helyi adóktól, a gazdasági válság miatt a legjobb szándékkal sem tudják ellátni a feladatukat” – festi le a jelenlegi helyzetet Bayer Árpád történész, kiugrott közalkalmazott, aki a múzeumok látogatói élményét segítő játékokat tervez az Open History nevű cégének ügyvezetőjeként.

Az írás itt folytatódik »

Hirdetés