sajtotajA múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton ismertette az ágazati különadók (800 milliárd forint), illetve egyéb adóemelések (100 milliárd forint) részleteit, amely 900 milliárdos tétel együtt csak a kiigazítás 40 százalékát fedezi. A nagyobb rész kiadások lefaragásából, beszerzési stopból, beruházások elhalasztásából jön.

A tervek szerint például a kormányzati kiigazítások jegyében néhány száz fő elbocsátására is sor kerülhet, erre Gulyás Gergely szerint van tér a közigazgatásban (a digitalizáció területét említette). Emellett beszerzési stopot is elrendel a kormány.

Május végén lejár a felmondási tilalom az egészségügyben, amelyet a kormány nem hosszabbít meg. Gulyás Gergely arra számít, hogy nem lesz tömeges felmondás.

A megkezdett beruházásokat már befejezik

Azok a beruházások, amelyek már megkezdődtek, be fognak fejeződni – mondta Gulyás Gergely. A 2023-ban indulni beruházásokat viszont 2024-re fogják halasztani.

Adóból fizeti az állam a rezsicsökkentés veszteségeit

Az rezsivédelemre beszedett adó gyakorlatilag az állam kompenzációjára megy el, azaz az összeg azt a kormányzati támogatást fedezi, amely a szolgáltató vállalatok veszteségeire megy el – ismerte el Gulyás Gergely egy kérdésre, azzal a kitétellel, hogy „ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet."

Újabb adóemelések is jönnek

A két alapból 100 milliárd forint nem az extraprofitadóból jön be, hanem lesznek egyéb tételek: emelik például a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, változik a cégautók adózása – ezeket a pénzügyminiszter fogja ismertetni hamarosan.

A 900 milliárdból 800 milliárdot biztosítanak a különadók, a 100 milliárd pedig a fenti tételekből jön be.

Hirdetés