tallai andras02Mintegy 9 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül 1017 olyan település, amelynek a lélekszáma nem éri el a kétezret - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tállai András. Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-ig lehetett pályázni fejlesztési támogatásra. Egy kivételével mind az 1176 érintett önkormányzat megtette.

Ezek közül a kétezer fő alatti települések pályázatait bírálták el. Az 1018 érintett önkormányzat közül 1017 részesül összesen 8,7 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásban - közölte az önkormányzati államtitkár. Példaként említette, hogy egy száz lakosnál kisebb település maximum 1,5 millió forintos támogatást kaphat, míg egy 1001-2000 közötti lélekszámú település 20 milliósat.

A kormány döntése szerint négy év alatt összesen 50 milliárd forint támogatást ad az állam az adósságkonszolidációban részt nem vett településeknek – emlékeztetett Tállai András. A rendelet szerint a támogatást a települések egyebek mellett út- és járdaépítésre, illetve -karbantartásra, csapadékelvezetési rendszer kiépítésre, valamint épületek felújítására fordíthatják, a legtöbb érintett önkormányzat út-, illetve járdaépítésre szeretné a fejlesztési forrást felhasználni. A támogatási szerződéseket a héten írhatják alá.

Az államtitkár szólt arról, hogy mind a 158 kétezer feletti lélekszámú település pályázott támogatásra. Továbbá egy másik pályázati lehetőség is nyílt az önkormányzatok számára óvoda, bölcsőde felújítására, illetve sportlétesítmények építésére, bővítésére és fejlesztésére. Erre az önkormányzatok február 13-ig jelentkezhettek, 1102 nyújtott be érvényes pályázatot, összesen több mint 20 milliárd forintos igénnyel. A pályázat keretében 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, így 85 település részesülhetett fejlesztési támogatásban az említett célokra. A közelmúltban egy kormányhatározat is született a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról. Térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére szóló pályázati lehetőségre 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át.

Tállai András kijelentette, ezek a döntések alátámasztják azt a kormányzati célkitűzést, hogy javítsák az életfeltételeket a vidéki településeken. Az 1260 önkormányzatot, az ország önkormányzatainak több mint egyharmadát érintő, összesen 11,8 milliárd forintos támogatás a mindennapi szolgáltatások minőségének javulását fogja eredményezni - mondta.

Hirdetés