berA bérrendezésekre fordított 800 milliárd forintnak köszönhetően idén átlagosan mintegy 20 százalékkal emelkedtek a bérek a közszférában – hangzott el az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén.

A kormány 2010 óta jelentős lépéseket tett a közszolgálatban dolgozók anyagi megbecsültsége érdekében, életpályaprogramokkal és ágazati bérintézkedésekkel járult hozzá az átlagkeresetek korábban példátlan ütemű növeléséhez – állapította meg ülésén az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT).

Az egészségügyben 2019-ben elindított négylépcsős béremelési program nyomán idén januártól 21 százalékkal nőtt az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben, járó-, fekvőbeteg- vagy alapellátásban dolgozó ápolók bére.

Az orvosok átlagbére az elmúlt évtizedben két és félszeresére nőtt, a tavaly megkezdett többéves, átfogó bérfejlesztésnek köszönhetően még tovább emelkedik.

Az idei év elejétől 20 százalékkal többet keresnek a szociális, kulturális és a bölcsődei területen dolgozók.

A rendvédelmi és honvédelmi alkalmazottak négy év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztése 2022-ben érkezett el záró üteméhez. A fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjai idén februárban hathavi fegyverpénzt kaptak. A kormány döntése alapján szeptemberben megvalósult az újabb béremelésük első lépcsője is, a második pedig 2024. január 1-jén lesz esedékes.

Az OKÉT szerint a kormány a létfontosságú közszolgáltatásokat végzők munkáját a keresetek lendületes emelésével is elismeri.

A folyamatos bérrendezések a költségvetés mindenkori teherviselő képességéhez igazodva javítják a közszférában dolgozók és családjuk anyagi helyzetét, életminőségét.

(VG.hu)

Hirdetés