kozfoglalkoztatasParlamenti albizottság összehívását kezdeményezi az LMP az önkormányzati bizottságában, hogy kivizsgálják egyes helyhatóságok gyakorlatát, amiről a napokban röppentek fel hírek, miszerint közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat.

Bár az országgyűlési törvény előírja, az önkormányzati bizottság eddig nem hozta létre a hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását ellenőrző albizottságot, ezért az LMP most ennek a testületnek a megalakítását kezdeményezi – mondta Szilágyi Péter, a párt országgyűlési képviselője. Párt-és képviselőtársa, Szél Bernadett felidézte: a napokban hírek jelentek meg arról, hogy közmunkásokra cserélik az elbocsátott önkormányzati alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen, így spórolva a foglalkoztatási költségeken.

A város önkormányzata szerint tíznél kevesebb álláshely szűnt meg a városban, ráadásul a közfoglalkoztatottak alkalmazása után járó állami támogatás feltétele, hogy az adott munkakörben a megelőző három hónapban nem mondtak fel dolgozónak – de a képviselőnő szerint ez a cáfolat nem meggyőző. Azt mondta, ez az eljárás akkor is elfogadhatatlan, sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, ha kevés embert érint, illetve ha a kirúgott alkalmazottak helyére csak három hónap elteltével vesznek fel közmunkásokat. Más településekről is kaptak e gyakorlat létezését igazoló információkat, ezért javasolják annak kivizsgálását – mondta Szél Bernadett.

Szilágyi Péter hangsúlyozta, hogy az ellenőrző albizottság egyedi eseteket nem tárhat fel, de mivel a kormányoldal nem hajlandó ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságok létrehozására, úgy látják: ez a testület adhatna lehetőséget arra, hogy az említett ügyek terítékre kerüljenek. Az albizottság emellett a helyhatóságokat érintő törvények végrehajtását követhetné nyomon, így az önkormányzati törvényen kívül például az Esztergomról hozott jogszabályok hatásait – mondta még a képviselő.

Hirdetés