furjes balazs02Ungár Péter a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, lesz-e leépítés a közszférában. Az LMP politikusa felvetését azzal indokolta, hogy a jövő évi büdzsé tervezete szerint az állami  költségvetésből finanszírozott szervezeteknél a leépítésekkel 30 milliárd forintot spórolna a kormány. Ez feltételezése szerint azt jelenti, hogy bármelyik állami hivatal, minisztérium vagy háttérintézmény kénytelen lehet megválni több dolgozójától.

Ungár Péter szerint vannak olyan információk is, amelyek szerint számottevő leépítéseket terveznek a kormányhivatalokban. Miután Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón arról beszélt, hogy nem lesz kormánytisztviselői leépítés, az ellenzéki politikus a következő kérdéseire is választ várt:

  • 1. A költségvetésből jövő tíz százalékos lefaragás a központi apparátus létszámának csökkentését, vagy a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsátását jelenti?
  • 2. Mely területen tervez a kormány leépítéseket?
  • 3. Amennyiben nem terveznek létszámleépítéseket, milyen átalakításokkal igyekeznek spórolni a rendszer működésén?
  • 4. Hogyan segítik azon tisztviselők munkáját, akik fokozott terheléssel dolgoznak az ukrán menekültek ügyintézései miatt?

Fürjes Balázs válaszából az derült ki, hogy ott lehet csak leépítés, ahol van felesleges ember. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a kormány – a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elve alapján – valóban rendszeresen felülvizsgálja a közigazgatásban dolgozók létszámát azért, hogy csak a közfeladatok ellátásához szükséges foglalkoztatottsági létszámot tartsa fenn.

Fürjes Balázs válaszában azt írta, hogy jelenleg a kormányhivatalok rendelkeznek a feladatellátáshoz optimálisan szükséges és indokolt humán erőforrással, a létszám csökkentése jelenleg tehát nem indokolt és nem is cél.

Az államtitkár arra külön nem tért ki, hogy a közszféra egyéb területein lesznek-e elbocsátások, honnan tudja a harmincmilliárd forintot megspórolni az Orbán-kormány.

Korábban a Népszava írt a tervezett elbocsátásokról. Akkor a lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke,  Boros Péterné azt mondta, egyre több jelzést kapnak arról, hogy komoly leépítést terveznek a kormányhivatalokban, amelyekben több mint 37 ezren dolgoznak. A szakszervezet információi szerint a kirúgások nem  egységesen érintik majd a kormányhivatalokat, 10 százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak Szabolcsban, de a fővárosi szervezethez nem nyúlnának.

Az MKKSZ 618 ezer közszolgálatban dolgozót tart nyilván, ennyien kapják valamilyen formában az államtól a fizetésüket. A létszám a 2010-es zárszámadásban még csak 227 ezer fős volt, az Orbán-kormány központosításai után duzzadt fel. Ezzel párhuzamosan nőtt a központi létszám is, ha csak a Miniszterelnökséget nézzük, ott 2010-ben még csak 93-an dolgoztak, 2021-ben azonban már 1281, idén pedig 1872 a foglalkoztatottak létszáma, írta a lap.

Hirdetés