kilepA kormányhivatalokban is leépítés jöhet, Szabolcsban akár tíz százalék fölötti lehet a létszámcsökkentés a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint.

Harmincmilliárd forintot tervez megspórolni a kormány a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből – írja a Népszava a jövő évi büdzsé tervezete alapján. A lap által megkérdezett szakértők szerint ez azt jelenti, hogy bármelyik állami hivatal, minisztérium vagy háttérintézmény megválhat a dolgozói egy részétől.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyre több jelzést kap arról, hogy komoly leépítést terveznek a jelenleg több mint 37 ezer embert foglalkoztató kormányhivatalokban. Boros Péterné, a szervezet elnöke azt nyilatkozta: információik szerint nem egységesen érintik majd a kirúgások a hivatalokat. Szabolcsban tíz százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak, a fővárosi szervezethez viszont nem nyúlnának.

A lap kérdésére a Miniszterelnökség azt írta, hogy a kormány elkötelezett a bürokrácia csökkentése mellett. „2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van.”

Úgy tűnik, hogy a kormány nem a központi apparátus létszámának csökkentésével, sokkal inkább a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsájtásával spórolna. Ezt vetítheti előre, hogy a nyugdíjba vonulók helyét már most sem tölthetik be. Pedig egy alföldi kormányhivatal munkatársa szerint hosszabb ideje már amúgy is folyamatos az elvándorlás a területről, felkészült munkatársak elvétve érkeznek.

Az MKKSZ adatai szerint jelenleg 618 ezren dolgoznak a közszolgálatban. 2010-ben ez a létszám még csak 227 ezer fő volt, az azután végrehajtott központosítások nyomán duzzadt fel.

(HVG.hu)

Hirdetés