pintersandor2A közszolgálatban dolgozó 618 ezer embernek egyre nagyobb gondot okoznak az áremelkedések, ezért szakszervezeteik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezik – írja a Népszava.

Az erről szóló levelet a napokban küldte el az OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője, Fehér József az egyeztetésért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, de válasz még nem érkezett.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azt kéri, hogy még a jövő évi költségvetés megszavazása előtt, lehetőleg a jövő héten üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek „a közszolgálati munkavállalók teljes körét érintő inflációt ellensúlyozó bérintézkedésekről” – emelte ki a lapnak Boros Péterné elnök.

Az MKKSZ elnökének javaslatára a közszolgálati szakszervezeti vezetők 20 százalékos béremelést kérnek a terület minden dolgozójának, illetve ahol magasabb az igény, mint például a pedagógusoknál, ott azt javasolják, ezt az inflációt ellensúlyozó mértéket számítsák bele a bérnövekedésbe. 

A követelés azt jelzi, elfogadhatatlannak tartja a közszféra, ha a kormányzati válságmegszorítások miatt a humán területeken sem a bérek, sem a működési feltételek nem javulnak. Márpedig Pintér Sándor belügyminiszter az egyes ágazatok vezetőinek tartott eligazításon egyértelművé tette: tudja ugyan, hogy minden hozzá tartozó szakterületnek béremelési igényei vannak, de ezekről csak akkor érdemes beszélni, ha kiderül, van-e egyáltalán szétosztható pénz.

Hirdetés