fizueMegalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint. A közszféra dolgozóinak problémáit alig hallgatják meg, a béremelési javaslat pedig szinte semmire nem elég – így kommentálta négy szakszervezet a tervet.

Az inflációt sem ellentételezi a minimálbér-emelés, az pedig, hogy egy évközbeni újabb 1 százalékos emelést ígért a kormány, megalázó ígéret – így kommentálta négy szakszervezet a javaslatot.

A minimálbér 2021-ben négy százalékkal nőhet, de erről azt írták: valójában 3,66 százalékot jelent az emelés, mert csak februártól lesz érvényes.

Az infláció tavaly 3,3 százalékos volt, idénre 3 százalékot vár a kormány, vagyis azt azért minimálisan meghaladhatja a béremelés, de nem sokkal.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete közös közleményükben arról is írtak: az önkormányzatok nem kaptak semmilyen jelzést arról, hogy a saját dolgozóik béremelését hogyan kellene finanszírozni, és azt is sérelmezik, hogy a diplomás bérminimummal nem foglalkoznak a döntéshozók.

A közszférában dolgozók csak kis része kap cafeteriát, így aztán teljesen hiábavaló, hogy elméletben adható 400 ezer forint ilyen juttatás – írják. Azt is kérték, hogy ha az egészségügyi dolgozók fizetését felemelte a kormány, miközben a rájuk vonatkozó szabályokat is megváltoztatta, akkor legyen egyeztetés a közszféra többi dolgozójának problémáiról is.

(HVG.hu)

Hirdetés