A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány csütörtök este egy rendelettel lezárta a Modern Városok Programot – írja a 444.hu.


A vidéki nagyvárosokkal kötött megállapodásokat a kormány felülvizsgálja, és módosítja. A felülvizsgálatot Lázár János építésügyi miniszterre bízták. Azoknál a projekteknél pedig, ahol a megvalósítás meghiúsult, az önkormányzatoknak a fel nem használt támogatási forrásokat vissza kell utalniuk az Államkincstárnak. Egy másik rendelettel 52 nagyvárosi fejlesztési programot fújtak le Debrecentől Zalaegerszegig.

A Modern Városok Programot 2015-ben indította el a kormány, Orbán Viktor 2015 és 2017 között 23 megyei jogú várost járt végig, hogy megállapodásokat kössön egészségügyi, oktatási, turisztikai, kulturális, ipari, sportolási fejlesztésekről, de voltak közút- és vasútfejlesztési projektek is. A programot azonban még azután is folytatni tudták, hogy 2017 őszétől 238 napon át Kósa Lajos miniszterként felügyelte a fejlesztéseket, akiben már akkor tudatosult, hogy nem könnyű előteremteni rá a forrásokat – olvasható a portálon.

Nyolc év alatt több mint 2353 milliárd forintot osztottak ki. Majd Lázár János idén márciusban már belengette a program lezárását.

A kormány most úgy döntött, hogy ott, ahol az egyes programelemek megvalósultak, illetve ott, ahol a tervezett programok az elmúlt nyolc évben nem tudtak megvalósulni, a projektek továbbvitele és a támogatási jogviszonyok fenntartása nem indokolt. De ahol a megvalósítás megfontolás tárgyát képezheti, ott az illetékes miniszter dönthet. Lesznek olyan projektek, amelyek megvalósítását még fontolóra veszik.

A program megszakításában valószínűleg szerepet játszik az uniós pénzek elapadása, a költségvetés nehéz helyzete, és a hazánkat sújtó gazdasági recesszió.

A kormányhatározatban ugyanakkor ennyi magyarázatot fűztek a lépéshez: „2022 óta gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet, minderre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a Programot.”

Hirdetés