Van, ahol a lakások 70 százaléka lakatlan.


A KSH által közzétett adatok szerint Magyarországon 4.580.538 lakóingatlan volt a 2022-es népszámlálás idején, melyből 599.023 lakást találtak, amelyben nem lakik senki. Ez a teljes lakásállomány 13,1 százalékát teszi ki, írja a Pénzcentrum.

A lap elemzése szerint Budapesten jelentősen nagyobb a lakatlan lakások aránya, 17,7 százalék, csaknem 170 ezer ingatlan áll üresen. A legsúlyosabb a helyzet az 5. kerületben, ahol a lakások több mint harmada, 37,5 százaléka nem lakott. A vármegyék közül Budapesttel csak Somogy (18,4%) és Zala (17,6%) veszi fel a versenyt az üresen álló lakások arányát tekintve.

A lap azt is megvizsgálta, mely településeken a legnagyobb a lakatlan ingatlanok aránya. Nem meglepő, hogy apró- és törpefalvakat találtak a lista élén. Ezek a települések pedig ismerősek is lehetnek, akár az elnéptelenedő, akár az elöregedő településeket soroló listákról is.

32 olyan települést is találtak, ahol a házaknak több mint fele lakatlan, ezekben az átlagos lakosságszám mindössze 86 és a lakóingatlanoké 97 darab.

A 25 lakosú Litkán 70 százalék a lakatlan lakások aránya, a 11-es lélekszámú Keresztétén szintén hasonló a helyzet, ahogy a listán harmadik Tornabarakonyban is. Ott például 42 lakásból 29 nem lakott. A szomorú listán a top 10-be még Debréte, Tornakápolna, Bódvarákó, Arka, Vágáshuta, Csertelakos és Mogyoróska fért be.

Érdekesség, hogy a 32 érintett település közt ott van a nem törpefalunak számító Szántód és Balatonőszöd is, ahol egyaránt több mint 600-an élnek. Csakhogy előbbi településen a 805 lakásból 510 lakatlan, utóbbi pedig az 575 lakásból 324-ben nem laknak.

A lap annak is utánajárt, van-e olyan település, ahol nem is találni lakatlan házat. A listán Besence, Nagycsány, Okorvölgy, Nyugotszenterzsébet, Kisrozvágy, Csenyéte, Óbudavár, Nemesborzova és Nyírpilis állhatna a megosztott első helyen, hiszen egyetlen lakatlan ingatlan sem volt ezekben a kis falvakban 2022-ben.

(24.hu)

Hirdetés