A KSH adatai szerint novemberben 4,736 millióan dolgoztak Magyarországon, így egy év alatt újabb 18 ezerrel többen lettek a foglalkoztatottak.


Magyarországon a munkaalapú társadalom alapjai erősek – állapította meg Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat elemezve. A nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeni a munkahelyeket és tovább növelni a foglalkoztatottak számát, ezzel is tovább erősítve a magyar családokat – közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Azt írták, a Gyurcsány-korszakhoz képest a munkanélküliek aránya kevesebb mint a felére esett vissza, és az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, miközben egymillióval dolgoznak többen, háromszorosára nőtt az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum is, és történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma. Tehát aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap.

2023 az inflációcsökkentés éve volt, 2024 pedig a gazdasági növekedés helyreállításának az éve, a kormány célja az, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a 2023 szeptemberében bekövetkezett reálbérfordulatot követően idén 4-5 százalékkal növekedhessen a fizetések vásárlóereje. A dinamikus, négyszázalékos gazdasági növekedés elérése érdekében a kormány célja, hogy helyreállítsa a fogyasztást, 25 százalékos szint felett tartsa a beruházási rátát és tovább növelje a munkaerőpiaci aktivitást. El kell érni, hogy a 20-64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen, amely érdekében a kormány új és célzott munkaerőpiaci programot fog elkészíteni – áll az NGM közleményében.

Hozzátették, hogy a gazdaságnak szüksége van a munkáskezekre, ezért minden meglévő munkaerő-tartalékot aktivizálni kell. Ezért a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévő rétegek: a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a kisgyermekes anyák, az alulfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok mind erőteljesebb bevonása szükséges az elkövetkezendő időszakban.

A generációk közötti tudásátadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében hamarosan célzott foglalkoztatási program indul mintegy 2,6 milliárd forintos forrásból. Ennek keretében a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolítása érdekében januártól bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek garantálni szeretnék nyugdíj előtt álló dolgozóik pótlását.

A program célja, hogy az új generációk a tapasztalt munkavállalóktól tanuljanak. Ezzel könnyebbé válik munkába állásuk, és a vállalkozások munkaerőpótlása is gördülékenyebb lesz. A támogatással több száz pályakezdő álláskereső állhat munkába és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, amivel megállhatja a helyét a munkaerőpiacon. A program részleteiről a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. részletes tájékoztatást ad a weboldalán.

Hirdetés