czomba sandor drNovember elsején indul a téli közmunkaprogram, amelybe a kormány kétszázezer embert szeretne bevonni, ebből százezer ember képzést kap majd. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési program előkészítéséről hozott határozatot a kormány.

A téli közmunkaprogram novemberrel indul, és április 30-áig tart majd - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A tervek szerint százezer embert hatórás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik százezer pedig napi négy órában képzésben részesülne. Itt a nyolc általánost végzettek a fő célcsoport, hiszen a regisztrált álláskeresők hatvan százaléka közülük kerül ki. Ők alapkompetencia-fejlesztést kapnának, de az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor kiemelte: a téli közmunkaprogramot is azokra a megyékre összpontosítják (például: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg), amelyekben egyébként is magas a közfoglalkoztatottak száma. A téli közmunkaprogram képzési "lábát" 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák majd.

A Magyar Közlönyben megjelent a közfoglalkoztatáshoz a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kapcsolódó képzési program előkészítéséről szóló kormányhatározat. E szerint a közfoglalkoztatást kiegészítő képzési program részben uniós, részben központi költségvetési forrásokból valósul meg. A programban résztvevők részére a képzés ideje alatt fizetendő juttatás összege a napi hatórás közfoglalkoztatási bérhez igazodik. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter feladata az, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a program uniós finanszírozással történő megvalósításának előkészítéséhez.

Hirdetés