konyv0Szervezetlenek ítélik egyes pedagógusok a téli közmunkaprogramban résztvevők képzését. Hiányolják az oktatási anyagokat, eszközöket, s homály fedi az óradíjukat is – írja a Világgazdaság.

Odaállunk minden eszköz nélkül bohóckodni, ez megalázó. A közmunkások is le vannak nézve általa, de minket vesznek igazán semmibe” – idézte egy, a téli közmunkaprogram képzésében résztvevő, egy községi általános iskolában tanító pedagógus levelét Sós Tamás. Az MSZP-s képviselő a kormányzatot kérdezte arról, hogy „Mi a községi általános iskolás tanárok feladata a téli közmunkaprogrammal kapcsolatban?” A levélíró azt írta: nagyon dühösek és felháborodottak, hogy részt vesznek ebben a „cirkuszban”. Szerinte „balladai” homály fedi az egész programot, amit először délutánra terveztek, s erre még önkéntesen is jelentkeztek tanárok. Ezután a levélíró szerint az intézményfenntartó Klik berendelte az igazgatókat, s arra utasították az iskolákat, hogy délelőtt kell a közfoglalkoztatottakat képezni, miközben már szeptemberben elkészültek az órarendek. Így egyes képzések reggel 7-kor elkezdődnek.

Az első egység tananyagát e-mailben küldték el, az ehhez való munkafüzet viszont akkor került ki a nyomdából, amikor az anyaggal már végeztek. „Szóban még hozzátették az igazgatónknak, hogy semmilyen eszközt nem biztosítanak, gondolom a 24 milliárdból nem telik” – idézte Sós a levélírót. A tanár szerint az „egész képzési program egy vicc, innen-onnan összeollózott fércmunka”. Kifogásolta: senki nem tud arról, hogy mennyi óradíjat kapnak.

A Közmunkások Szakszervezetének társelnöke, Komjáthi Imre lapunknak azt nyilatkozta, hogy nagy a fejetlenség az iskolákban, nem készülhettek fel a képzésre, nincs megfelelő oktatói létszám, sem elég tanterem.

„A téli közmunkaprogram keretében folytatott képzésekre eddig 1310 új közalkalmazottat vettek fel, akikből 380 fő munkanélküli pedagógusként kapott lehetőséget” – válaszolt Sósnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András arra emlékeztetett, hogy Magyarországon jelenleg félmillió regisztrált munkanélküli van. Közülük több mint 200 ezer csak az általános iskolát végezte el, és 26 ezernek még ez sincs meg, így kevés esélyük van elhelyezkedni.

Doncsev szerint ezért döntött a kormányzat az oktatási lehetőség biztosítása mellett. „A képzések legfontosabb célja, hogy maximum két hetes modulban a differenciált oktatás feltételeit is megteremtsék, és mindenki számára a képességének megfelelő, egyéni képzési programot nyújtsanak” – írta az államtitkár. A téli közfoglalkoztatáson belül 100 ezer ember képzését szervezték meg uniós finanszírozásban, az érintettek fele felzárkóztató képzést kap, így elvégezheti a nyolc általánost. A fennmaradó tízezrek betanításon esnek át, faipari és élelmiszeripari OKJ-s képzések, tehergépkocsi-jogosítvány is van a programban. Az alapkompetencia fejlesztésében (olvasás, írásbeli és szóbeli kommunikáció,  számtan-mértan) 48 ezren vesznek részt. Az ennél magasabb szintet képviselő csoportoknál kompetenciafejlesztést indítanak: önismereti, személyiségfejlesztő, kommunikációs, konfliktuskezelési, pályaorientációs, tanulástechnikai ismereteket, jogi alapismeretek- , ügyintézés-, pénzügyi- és adósságkezelői alapismereteket.

Doncsev szerint az iskolák úgy kapcsolódnak be az elkülönített képzésekbe, hogy az alapfeladatok ellátása nem sérül.

Nőtt a közfoglalkoztatási minimálbér
A téli közfoglalkoztatásban 200 ezren vesznek részt a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint. Czomba Sándor közölte, hogy így a legínségesebb időszakban 22 800 forint segély helyett 50 600 forint körüli nettó jövedelemhez juthatnak miután január elsejével 2,4 százalékkal nőtt a közfoglalkoztatási minimálbér. Akinek egy gyermeke van és közfoglalkoztatásban vesz részt az nettó 60 600 forintot kereshet. A kétgyerekesek 70 600 forinthoz jutnak, a három vagy több gyermekesek több mint 76 ezer forintot kapnak kézhez.

Hirdetés